×

Medicin på nettet

Opdateret 22. juli 2014

Vi danskere køber lægemidler for et milliardbeløb hvert år. Flere og flere af disse lægemidler bliver købt via internettet. 

Der er en række forhold, det er godt at være ekstra opmærksom på, når man handler på internettet. Især når det drejer sig om køb af lægemidler.

Vi har samlet en håndfuld gode råd, som gør det lidt lettere at gennemskue en nethandel.

Vælg hvem du handler med

Apoteker der forhandler lægemidler på nettet

Hvis du vil købe et lægemiddel på internettet, skal du finde en forhandler. Det kan fx være et af de mange apoteker i Danmark, der sælger medicin på nettet.

Liste over apoteker, der forhandler lægemidler på nettet

Butikker der forhandler lægemidler på nettet

En lang række butikker har onlinesalg af lægemidler.

Liste over butikker, der forhandler lægemidler på nettet. (listen opdateres løbende)

Der er også mange andre forhandlere af medicin på nettet. Det er vigtigt at finde en seriøs og pålidelig forhandler, men det er ikke nødvendigvis let. Her er et par spørgsmål, du kan stille dig selv, når du skal vurdere en e-butik:

 • Fremgår det, hvem der står bag hjemmesiden og de informationer, varer og services, der tilbydes?
 • Hvis hjemmesiden indeholder reklamer, er information og reklame så adskilt fra hinanden?
 • Er siden blevet opdateret for nyligt?

Derudover er der nogle kendetegn, som bør få dine alarmklokker til at ringe:

 • Når løfter om sundhed og helbredelse er for gode til at være sande
 • Når der er lange lister over vidt forskellige sygdomme, som lægemidlet kan helbrede
 • Når lægemidlet kun kan købes hos den pågældende forhandler eller kun i en begrænset periode

Kræv information om lægemidlet

Som kunde har du krav på at få ordentlig information om det lægemiddel, du overvejer at købe. Hvis du ikke kan få fyldestgørende oplysninger om lægemidlet, så bør du finde en mere seriøs forhandler.

God og saglig information vil bl.a. sige, at du bliver oplyst om:

 • Lægemidlets navn
 • Aktive indholdsstoffer
 • Lægemidlets anvendelsesområde
 • Hvornår lægemidlet ikke måbruges (fx under graviditet eller sammen med andre lægemidler)
 • Dosering
 • Eventuelle bivirkninger
 • Fremstillerens navn og adresse

Køb kun godkendte lægemidler

I Danmark, og andre europæiske lande, skal et lægemiddel godkendes af sundhedsmyndighederne, før det må sælges til forbrugerne. Hvis du er i tvivl, så spørg forhandleren, om lægemidlet er godkendt og hvis ja: I hvilke lande?

Hvis forhandleren ikke ved om lægemidlet er godkendt, eller ikke vil sige det, så er der noget alvorligt galt.

Får du en brugsanvisning?

Når du køber et lægemiddel i Danmark, er pakning og brugsanvisning på dansk. Brugsanvisningen indeholder vigtige oplysninger om lægemidlet. Fx virkning og bivirkninger, advarsler, opbevaring, særlige forhold du skal være opmærksom på osv.

Når du køber et lægemiddel i udlandet, bør du sikre dig, at du får en brugsanvisning på et sprog du forstår.

Pas på navneforvirring

Lægemidler sælges ofte under forskellige navne i forskellige lande. Derfor kan du ikke være sikker på, at der er det samme i pakkerne, selvom to navne lyder næsten ens.

Hvis du er i tvivl om et bestemt lægemiddel, så spørg eventuelle bekendte med forstand på lægemidler, spørg på apoteket eller prøv at sammenligne indholdsstofferne med et lægemiddel, du kender.

Undgå falske lægemidler

Alt kan forfalskes, også lægemidler. Hvis du køber lægemidler på nettet, ved du ofte ikke, hvem det egentlig er, du handler med. Det er også vanskeligt at se, om forhandleren er underkastet nogen form for kontrol af myndighederne i det land, hvor vedkommende har etableret sig.

Det vil sige, at der er en risiko for, at det du køber, ikke er det, du tror. I bedste fald er det bare virkningsløst. I værste fald er det direkte skadeligt. 

Får du erstatning?

Det er meningen, at lægemidler skal forebygge, lindre eller helbrede sygdomme. Alligevel sker det nogle gange, at lægemidler forvolder skade. Det kan penge ikke lave om på, men erstatning for skaden kan ofte hjælpe lidt på situationen.

Når du køber et lægemiddel fra et dansk apotek eller anden godkendt forhandler her i landet, er du automatisk dækket af en erstatningsordning for lægemiddelskader. Hvis du køber et lægemiddel i udlandet, kan du ikke umiddelbart regne med at kunne få erstatning. Selv løftet om ’money back guaranty’ kan en forhandler på nettet nemt løbe fra.

Snydemecidin, nej tak

"Snydemedicin, nej tak" sætter Sundhedsstyrelsen på facebook fokus på, at man skal passe på sig selv, når man køber medicin på egen hånd på nettet – uden om sin læge eller apoteket.

Køber du ulovligt?

Du skal være opmærksom på, at der findes regler, der begrænser privatpersoners mulighed for at få lægemidler tilsendt fra udlandet, dvs. også lægemidler købt på nettet.

Det er ulovligt at få tilsendt lægemidler, der er købt eller afsendt fra et land uden for et EU- eller EØS-land. Det er desuden kun lovligt at indføre lægemidler, der er lovligt indkøbt samt til eget brug.

Det er også ulovligt at få tilsendt lægemidler, der indeholder euforiserende stoffer eller er doping.

Er du i tvivl om et konkret lægemiddel?:

Spørg om indførsel (e-blanket)