XDenne side indeholder elementer som ikke er optimeret til mobil visning. Du kan klikke på linket nedenfor for at få vist siden i desktop-visning.
Desktop visning
×

PIP-implantater på det danske marked

5. januar 2012, Opdateret 5. januar 2012

Lægemiddelstyrelsen kender på nuværende tidspunkt til i alt 66 brystimplantater fra den franske producent PIP, som kan være anvendt i Danmark.

Implantaterne er under mistanke for at lække silikone hyppigere end andre implantater. Samtidig er den silikone, der er anvendt, ikke godkendt til brystimplantater.
En mistanke om øget kræftrisiko for brugerne af implantater er - med den nuværende viden - ikke korrekt.

De franske myndigheder har i en meddelelse fra 23. december 2011 vurderet, at der ikke er en forøget risiko for kræft for de kvinder, der har fået PIP implantater indopereret.

De franske myndigheder har siden modtaget flere rapporter om hændelser og har med denne nye viden i en meddelelse fra 30. december 2011 fastholdt den samme vurdering af, at der ikke er en forøget kræftrisiko.

Nye oplysninger vurderes løbende og de europæiske lande arbejder sammen om dette. Den samlede oversigt over de kendte implantater på det danske marked fremgår af listen herunder.

Den største modtager var Privatklinikken i København, der i 2007 og 2008 modtog 45 implantater. Endelig har en klinik i Søllerød modtaget to implantater, som sidenhen er opereret ud igen.

Overordnet har tre danske sygehuse modtaget 19 implantater tilbage i slutningen af 2004 samt 2005. Dog er implantanterne på det ene af sygehusene - Odense Universitetshospital - ikke anvendt. Sygehusene kontakter eller er ved at kontakte brugerne. Samtidig går de deres journaler igennem for at se, om der kan være andre brugere.

Der kan derudover være tilfælde, hvor operationen har været foretaget i udlandet eller tilfælde, hvor implantaterne er importeret direkte af en klinik.

Lægemiddelstyrelsen har i april og september 2010 både kontaktet klinikker og sygehuse direkte om denne problemstilling – og advaret bredt gennem dagspressen.

Kvinder, der har fået indopereret brystimplantater, anbefales at kontakte pågældende sygehus, klinik eller egen læge, såfremt implantaterne giver problemer, f.eks. hvis der er tegn på, at der er gået hul på implantaterne.

Patienter, der mener at de er kommet til skade i forbindelse med PIP-implantater, kan anmelde skaden til Patientforsikringen.

Sted Antal   Periode
Privatklinikken ApS 45 2007 og 2008
Søllerød Privatklinik 2 Opereret ud igen
Herlev Sygehus 13 Sidste halvdel af 2004 samt 2005
Frederikshavn Sygehus 4 Sidste halvdel af 2004 samt 2005
Odense Universitetshospital 2 Ikke anvendt