xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

National klinisk retningslinje: Forebyggelse og behandling af dystoci

Retningslinjen beskriver, hvordan manglende fremgang i forbindelse med fødslen, dystoci, bør håndteres hos førstegangsfødende.

14 NOV 2014

Retningslinjen beskriver, hvordan dystoci bør håndteres hos førstegangsfødende

Hvert år føder over 25.000 kvinder i Danmark deres første barn. Mellem seks og syv tusind af disse kvinder oplever manglende fremgang i forbindelse med fødslen (dystoci).

I Danmark er det udbredt at behandle den manglende fremgang med vestimulerende medicin. Formålet er at afkorte fødselsforløbet og dermed nedsætte risikoen for kejsersnit på grund af en træt livmoder eller iltmangel hos fosteret samt at give kvinden en bedre fødselsoplevelse.

Med den nye nationale kliniske retningslinje stiller Sundhedsstyrelsen skarpt på både brugen af vestimulerende medicin med oxytocin og udvalgte alternative tiltag, som kan anvendes til at forebygge og behandle dystoci.

Tålmodighed og tilbageholdenhed anbefales

På baggrund af en systematisk gennemgang af den videnskabelige litteratur på området anbefales det i retningslinjen, at man generelt er mere tålmodig i håndteringen af manglende fremgang og forholder sig afventende i forhold til at anvende vestimulation.

Samtidig anbefales det, at man er tilbageholdende med at bruge akupunktur og rebozo (en slags rystemassage med et stort tørklæde) til behandling af dystoci, fordi der ikke er dokumenterede effekt af disse interventioner.

Saltvandsdrop til dehydrerede kvinder

Retningslinjen anbefaler desuden, at man overvejer at tilbyde en særligt udvalgt gruppe af fødende kvinder at få lagt et drop med en saltvandsopløsning – særligt ved langsom fremgang, eller hvis man mistænker, at kvinden er dehydreret.

Håbet er, at retningslinjen for dystoci kan reducere antallet af kejsersnit og instrumentelle forløsninger og samtidig reducere antallet af nyfødte med skader på grund af iltmangel under fødslen. Derudover skal retningslinjen medvirke til at sikre ensartede behandlingstilbud af høj faglig kvalitet på tværs af landet.

Links

National klinisk retningslinje: Forebyggelse og behandling af Dystoci

Quickguide