xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

National klinisk retningslinje: Forebyggelse og behandling af vesvækkelse (dystoci)

Sundhedsstyrelsen har sendt en ny national klinisk retningslinje i høring. Retningslinjen handler om brugen af vestimulerende midler på grund af vesvækkelse. Retningslinjen er i høring frem til d. 22. august 2014.

01 AUG 2014

Sundhedsstyrelsen har sendt en ny national klinisk retningslinje i høring. Retningslinjen handler om håndteringen af vesvækkelse. Retningslinjen er i høring frem til d. 22. august.

I Danmark er behandling af fødende med vestimulerende medicin på grund af vesvækkelse (dystoci) udbredt. Således får cirka 30 procent af de førstegangsfødende (cirka 10.000 ud af 30.000 årligt) og 8 procent af de flergangsfødende (cirka 2.500 ud af 30.000 årligt) denne behandling.

Formålet med vestimulationen er at afkorte fødselsforløbet for at nedsætte risikoen for et kejsersnit på grund af en udtrættet livmoder, at nedsætte risikoen for iltmangel hos fosteret og at give kvinden en bedre fødselsoplevelse.

Retningslinjens centrale anbefalinger

Den nationale kliniske retningslinje for dystoci beskriver evidensen på området og indeholder anbefalinger for udvalgte indsatser. Fokus er på vestimulation med midlet oxytocin i forhold til indikation og administration af midlet samt på udvalgte ikke-medikamentelle tiltag, som potentielt kan anvendes til at forebygge og behandle dystoci. 

Retningslinjen anbefaler således, at man generelt er mere tålmodig  i håndteringen af dystoci og forholder sig afventende i forhold til at anvende vestimulation. Samtidig anbefales det, at man er tilbageholdende med at bruge akupunktur og rebozo i behandlingen af dystoci, idet der ingen dokumenterede effekter er fundet af disse interventioner.

Yderligere anbefaler retningslinjen, at man overvejer at tilbyde den fødende at få lagt et drop med en saltvandopløsning – særligt ved langsom fremgang i fødslen, eller hvis man mistænker, at kvinden er dehydreret.

Skal sikre ensartede tilbud af høj kvalitet

Retningslinjen skal medvirke til at sikre ensartede behandlingstilbud af høj faglig kvalitet på tværs af landet.

Retningslinjen kan ikke stå alene, men skal ses i sammenhæng med de øvrige vejledninger, anbefalinger med videre på området.

Retningslinjen er i høring frem til d. 22. august.

Links

Materiale på høringsportalen om Den nationale kliniske retningslinje for dystoci