xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

National klinisk retningslinje i høring: Analinkontinens hos voksne

Retningslinjen beskriver effekt og skadevirkninger ved forskellige behandlinger af analinkontinens.

10 OKT 2014

Retningslinjen beskriver effekt og skadevirkninger ved forskellige behandlinger af analinkontinens.

Analinkontinens defineres som manglende evne til at holde på luft eller afføring. Det er psykisk belastende og begrænser både den fysiske og sociale aktivitet. Emnet er tabubelagt, og det betyder, at mange mennesker med analinkontinens afholder sig fra at tale om det, og det kan være svært for sundhedspersonalet at få spurgt ordentligt ind til problemet.

Den kommende retningslinje er rettet mod sundhedspersoner, der plejer og behandler voksne med analinkontinens. Den henvender sig også til voksne med analinkontinens såvel som planlæggere og beslutningstagere i regioner, kommuner og praksissektoren.

Virkning af behandlingstilbud

For at øge den evidensbaserede viden og reducere emnets tabubelagte karakter undersøger den nationale kliniske retningslinje effekter og eventuelle skadesvirkninger af en række basale behandlingstilbud til analinkontinente som for eksempel indtagelse af psyllium-frøskaller, loperamid, laksantia, analtømning og bækkenbundstræning.

Konkret anbefaler retningslinjen at anvende psyllium-frøskaller som førstevalg fremfor loperamid.  Effekten af de to produkter vurderes at være den samme, mens de mulige skadesvirkninger ved loperamid vurderes større. Derudover anbefaler retningslinjen, at bækkenbundstræning tilbydes til kvinder, der lige har født samt til andre med analinkontinens, som ønsker at afprøve dette.

Retningslinjen anbefaler desuden, at oral laksantia altid forsøges til inkontinente plejehjemsbeboere inden analtømning afprøves. Endelig bør man overveje at henvise kvinder med ny-opstået analinkontinens efter fødsel til en ultralydskikkertundersøgelse, fordi det er usikkert om en udvendig undersøgelse alene er tilstrækkelig til at opdage skader på lukkemusklen.

Høringssvar skal sendes elektronisk til Sundhedsstyrelsen, Sygehuse og Beredskab på syb@sst.dk senest den 31. oktober 2014 kl. 12:00.

Links

Høringsversion af retningslinjen og høringsmateriale på Høringsportalen