xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

National klinisk retningslinje: Udredning og behandling af generaliserede smerter i bevægeapparatet

Sundhedsstyrelsen har sendt en ny national klinisk retningslinje i høring. Retningslinjen handler om generaliserede smerter i bevægeapparatet. Retningslinjen er i høring frem til d. 25. september 2014.

04 SEP 2014

Sundhedsstyrelsen har sendt en ny national klinisk retningslinje i høring. Retningslinjen handler om generaliserede smerter i bevægeapparatet. Retningslinjen er i høring frem til d. 25. september 2014.

Hurtig udredning

Den nationale kliniske retningslinje  støtter op om, at udredning og behandling af patienter med generaliserede smerter i bevægeapparatet skal være fokuseret og evidensbaseret. Hensigten er at sikre, at udredningsforløbet ikke trækker unødigt ud og forsinker relevant behandling. Herudover vejleder den nationale kliniske retningslinje om enkelte konkrete behandlingstiltag, der kan forbedre livskvaliteten og forebygge funktionsevnetab.

Kendetegn ved sygdommen

Kroniske og diffuse smerter i led og muskler er et af flere kendetegn ved sygdommen generaliserede smerter i bevægeapparatet. Søvnforstyrrelser og udtalt træthed, hukommelses- og koncentrationsbesvær kan desuden ofte være en del af sygdommen. De generaliserede smerter i bevægeapparatet forårsager, at patienter generelt får nedsat deres funktionsevne, og det påvirker ofte patienternes helbredsbetingede livskvalitet og daglige livsførelse.

Hjælp til håndtering af smerter

Retningslinjen beskriver, hvordan sundhedspersonale kan identificere sygdommen tidligt i forløbet. Dermed kan patienterne få tilbudt behandling, der kan forebygge, at de har uhensigtsmæssig smerteadfærd og funktionsevnetab, og som modvirker, at de bliver marginaliseret fra arbejdsmarkedet. 

Overordnet set er målet med behandlingen at hjælpe patienten til, at de selv kan håndtere deres smertetilstand på en optimal måde og forbedre deres funktionsevne fysisk, psykisk og socialt. Det er vigtigt, at behandlingen er tilpasset den enkelte patient og dennes problemstilling, og at alle relevante parter i primær- og sekundærsektor har tilstrækkelig viden om generaliserede smerter i bevægeapparatet. 

Retningslinjen er i høring frem til den 25. september 2014.

Links

Høringsmateriale om den nationale kliniske retningslinje på høringsportalen