xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sæt tidligt ind mod knogleskørhed

Hver 4. kvinde over 75 år lider af knogleskørhed, og mange både mænd og kvinder over 50 år har sygdommen uden at vide det. Sundhedsstyrelsen søsætter derfor i uge 47 en ny kampagne, der skal gøre danskerne mere opmærksomme på signalerne på knogleskørhed.

17 NOV 2014

Hver 4. kvinde over 75 år lider af knogleskørhed, og mange både mænd og kvinder over 50 år har sygdommen uden at vide det. Sundhedsstyrelsen søsætter derfor i uge 47 en ny kampagne, der skal gøre danskerne mere opmærksomme på signalerne på knogleskørhed.

”Har man først fået knogleskørhed, kan man brække knoglerne ved helt dagligdags gøremål. Og for et ældre menneske kan et brækket ben få voldsomme konsekvenser. Det kan betyde, at man må flytte fra sit hjem, og at livet som man kender det, forandrer sig markant fra den ene dag til den anden”, siger læge Barbara Hjalsted fra Sundhedsstyrelsen.

Med kampagnen Knas med Knoglerne vil Sundhedsstyrelsen derfor gøre opmærksom på de risikofaktorer, der kan føre til knogleskørhed. ”Det er vigtigt, at knogleskørhed bliver opdaget så tidligt som muligt, for det kan betale sig at sætte ind i tide. Det er muligt at bremse nedbrydningen af knoglerne med den rette behandling – og man kan forebygge knoglebrud ” siger Barbara Hjalsted.

Op mod en halv million danskere kan have knogleskørhed

3,4 % af danskerne ved, at de lider af knogleskørhed. Det er især ældre kvinder, der bliver ramt af sygdommen, og forekomsten stiger væsentligt med alderen. Det betyder, at hver 4. kvinde over 75 år har knogleskørhed. Nogle forskere vurderer, at helt op til 500.000 – 600.000 danskere har knogleskørhed, mange uden at vide det. 

Et af de tydeligste tegn på knogleskørhed er, at man falder sammen i ryggen, og at man over årene bliver lavere. Nogle får også smerter i ryggen, mens andre lever med knogleskørhed helt uden symptomer.  Sygdommen betyder også, at man kan brække sine knogler selv ved forholdsvis lette fald og dagligdags aktiviteter f.eks. hvis man glider på et badeværelsesgulv eller graver i haven.

Med kampagnen ønsker Sundhedsstyrelsen at gøre opmærksom på, at hvis man er i risikogruppen for at få knogleskørhed, er det vigtigt at få talt med sin læge om måske at starte på en forebyggende behandling. ”Risikoen for knogleskørhed er både arveligt betinget og afhængig af ens livsstil. Det er derfor vigtigt, at man får talt med sin læge og vurderet sin risiko, hvis man er kvinde over 50 år eller mand over 60 år og har nogle af de væsentlige risikofaktorer, som nævnes i kampagnen” siger Barbara Hjalsted.

Mangler viden om knogleskørhed

Selv om knogleskørhed er en meget udbredt sygdom blandt ældre, peger undersøgelser på, at det mangler en del viden på området. En undersøgelse som Analysefirmaet Advice har lavet for Sundhedsstyrelsen blandt 1010 personer i kampagnens målgruppe, viser f.eks., at langt hovedparten af især mændene mener, at de ikke ved nok knogleskørhed. Kun 16 % af mændene svarer, at de synes, at de ved tilstrækkeligt, mens det gælder for 28 % af kvinderne.

Kampagnen fra Sundhedsstyrelsen kører i uge 47 som annoncer i aviser, blade og som plakater og foldere i venteværelser og på apoteker.