xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Tal med lægen om seksuelle problemer

Kun 3 ud af 10 mænd og 4 ud af 10 kvinder med seksuelle problemer har talt med en sundhedsprofessionel om dem. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen patienter til at tale med lægen, hvis de har problemer med deres sexliv.

12 NOV 2014

Kun 3 ud af 10 mænd og 4 ud af 10 kvinder med seksuelle problemer har talt med en sundhedsprofessionel om dem. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen patienter til at tale med lægen, hvis de har problemer med deres sexliv. Særligt borgere med langvarig sygdom har ofte seksuelle problemer. Det viser opgørelser fra Sundheds- og Sygelighedsundersøgelsen (SUSY).

Mænd, der har haft seksuelt samvær inden for det seneste år, og har oplevet et eller flere seksuelle problemer, som de selv opfatter som problematiske, taler kun sjældent om det med en sundhedsprofessionel. Godt 3 ud af 10 mænd har talt med en sundhedsprofessionel om seksuelle spørgsmål inden for de seneste 5 år. Andelen er større i aldersgruppen 45 år eller derover end i aldersgruppen 16-44 år.

Blandt kvinder er det 4 ud af 10 kvinder med seksuelle problemer, der angiver, at de har talt med en sundhedsprofessionel om dem. Andelen af kvinder, der har talt med en sundhedsprofessionel om deres problemer er størst i den yngste aldersgruppe 16-44 år. 

"Undersøgelsen viser, at mange ikke får talt med lægen eller andre sundhedspersoner om deres seksuelle problemer. Men det er rigtig vigtigt at få talt om dem, så det kan undersøges, om der er mulighed for at få dem behandlet. Det gælder også for de personer med langvarig sygdom, som har flere seksuelle problemer end resten af befolkningen. Her kan lægen for eksempel hjælpe med at se på, om en ændring i medicinen kan være med til at afhjælpe deres situation", siger afdelingslæge Jan Fouchard.

Undersøgelsen viser desuden, at personer med langvarig sygdom i højere grad end resten af befolkningen har seksuelle problemer. 13,3 % af mænd og 20,6 % af kvinder med langvarig sygdom har seksuelle problemer, mens det blandt befolkningen generelt er  7,4 % af mænd og 14 % af kvinder, der har det.

Links

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet materialer til venteværelserne, der opfordrer patienter til at huske at få svar på deres spørgsmål om deres behandling. Materialerne er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen sammen med DSAM, Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden.