xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ældres alkoholforbrug er fortsat højt

Alkoholforbruget blandt ældre er faldet de seneste år, men de ældre har fortsat et højt alkoholforbrug.

28 FEB 2015

Alkoholforbruget blandt ældre er faldet de seneste år, men de ældre har fortsat et højt alkoholforbrug.

Det er specielt de højtuddannede, der har et højt alkoholforbrug, og generelt er det de 65-74 årige, der har nogle af de højeste andele, der drikker over højrisikogrænserne, viser Alkoholstatistik 2015 fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Der er en svagt stigende andel ældre, der i perioden 2008 til 2011 har været i kontakt med sygehus på grund af alkoholrelateret sygdom, men andelen er faldende efter 2011. De hyppigste årsager er psykiske og adfærdsmæssige forstyrrelser og alkoholrelateret leversygdom.

Der er betydelige sociale forskelle med hensyn til at drikke over højrisikogrænsen. Jo længere uddannelse desto større andel drikker over højrisikogrænsen. 17,6 procent af mænd og 13,1 procent af kvinder med lang videregående uddannelse overskrider højrisikogrænsen for alkoholindtagelse i 2013 mod 8,7 procent af mændene og 3,3 procent af kvinderne med grundskole som længste uddannelse. Ældre over 65 år med en lang videregående uddannelse er den gruppe over 25 år, der har den højeste andel, der drikker over højrisikogrænsen, og det gælder både mænd og kvinder.

Det er positivt, at de ældre har nedsat alkoholforbruget. Men det bekymrer, at andelen, der drikker over højrisikogrænsen, er så høj som den er, fordi ældre tåler alkohol dårligere end yngre. Der må være en særlig opmærksomhed hos ældre over 65 år med lang videregående uddannelse. Det er den gruppe over 25 år, som har den højeste andel, der drikker over højrisikogrænsen, siger Mia Fischerman fra Sundhedsstyrelsen.

På grund af en ændret kropssammensætning får ældre en højere alkoholpromille end yngre, når de indtager den samme mængde alkohol. Fx får en 60 årig 20 procent højere alkoholpromille i blodet sammenlignet med en 20 årig, hvis de drikker samme mængde alkohol. Organernes kapacitet mindskes med alderen, og det sinker omsætningen af alkohol. Samtidig øges organernes følsomhed for alkoholens skadelige virkninger, hvilket bl.a. spiller en rolle i forhold til udviklingen af kræft.

I 2013 var 6.400 ældre over 65 år i kontakt med sygehus på grund af alkoholrelateret lidelse, heraf var godt 2/3 mænd. Andelen har været stigende fra 2008 til 2011, herefter er der sket et mindre fald. Sygdomsmønsteret svarer til befolkningen som helhed.

I 2013 var der omkring 1.200 dødsfald blandt ældre, hvor alkohol var den tilgrundliggende eller medvirkende årsag. Siden 2008 har der været et mindre fald i andelen af ældre, der dør med alkohol som tilgrundliggende eller medvirkende årsag.

En stigende andel af ældre modtager behandling i et alkoholbehandlingscenter. Andelen, der modtager medicin mod alkoholafhængighed er også stigende indtil 2011, hvorefter den har ligget konstant. 

Link

Alkoholstatistik 2015