xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Fire kommuner skal styrke indsatsen til borgere med livstruende sygdom

Fire kommuner skal styrke deres indsats overfor borgere med en livstruende eller uhelbredelig sygdom via midler fra satspuljen ”En værdig død”.

24 AUG 2015

Fire kommuner skal styrke deres indsats overfor borgere med en livstruende eller uhelbredelig sygdom via midler fra satspuljen ”En værdig død”.

Patienter, der har en livstruende eller uhelbredelig sygdom, hvor der er behov for en lindrende indsats, har ofte kontakt til både sygehus, almen praksis og kommune. Derfor har det stor betydning for dem, at de fagprofessionelle sikrer, at de får en sammenhængende indsats og hjælp til at håndtere det store fysiske og psykiske pres, der kan være forbundet med sygdommen, både hos dem selv og de pårørende.

De fire modelprojekter skal hjælpe borgere, der har en livstruende eller uhelbredelig sygdom. Indsatserne skal sikre, at kommunerne bidrager til at give borgerne den bedst mulige livskvalitet i den ofte svære livssituation, de står i, og at der samtidig er en høj kvalitet i den faglige indsats.

Indsatsen skal afklare borgerne ønsker

Satspuljemidlerne er målrettet projekter, der skal både udvikle og kvalificere kommunens eksisterende palliative (lindrende) indsats i samarbejde med almen praksis og sygehuse. En optimal indsats overfor borgere med livstruende sygdom og døende borgere i eget hjem forudsætter, at der sker en systematisk og tidlig indsats, samt at de rette kompetencer og organisering understøtter indsatsen. Indsatsen kan blandt andet bestå i at afklare, hvilke ønsker borgeren har om, hvor de gerne vil dø, og ønsker hertil, så borgerne kan få den bedst mulig støtte til at få opfyldt sine ønsker

Satspuljen er udmøntet til modelkommuneprojekter, fordi målet er, at de fire kommuners erfaringer og viden skal danne baggrund for generelle anbefalinger til, hvordan landets øvrige kommuner kan styrke den palliative indsat.  

Satspuljen ”En værdig død – en modelkommuneprojekt” bygger på Sundhedsstyrelsens Anbefalinger for den palliative indsats i Danmark 

Om satspuljen

Udmøntningen af satspuljen sker som et led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2015-2018. Sundhedsstyrelsen har modtaget i alt 13 ansøgninger til en samlet ansøgningssum af ca. 53. mio. kr. 
De fire kommuner, der er blevet godkendt til at modtage puljemidler, er:

Kommune Projekttitel
Bevilliget beløb
Varde Kommune
En værdig død
3.941.245 kr.
Svendborg Kommune
En værdig død
2.039.272 kr.
Aarhus Kommune
Sammenhængende palliativ indsats i Aarhus Kommune – et tværsektorielt udviklingsprojekt
3.939.900 kr.
Roskilde Kommune
Man kan dø hjemme – i trygge rammer
3.380.000 kr.