xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Forældreuddannelse styrker evnen til at være forældre

Sundhedsstyrelsen har evalueret satspuljeprojektet ”Børns trivsel i udsatte familier med overvægt eller andre sundhedsrisici”. Satspuljeprojekt har bestået af to modelprojekter i 14 kommuner over en fire-årig periode. Begge indsatser viser, at der er positive resultater både for forældre og børn, der har deltaget i projekterne.

11 MAJ 2015

Sundhedsstyrelsen har evalueret satspuljeprojektet ”Børns trivsel i udsatte familier med overvægt eller andre sundhedsrisici”. Satspuljeprojekt har bestået af to modelprojekter i 14 kommuner over en fire-årig periode. Begge indsatser viser, at der er positive resultater både for forældre og børn, der har deltaget i projekterne.

Sundhedsstyrelsen har netop afsluttet satspuljeprojektet ”Børns trivsel i udsatte familier med overvægt eller andre sundhedsrisici”.

Satspuljeprojektet har afprøvet to modelprojekter:

  • En forældreuddannelse, kaldet  ”En god start – sammen”, der er  målrettet alle kommende forældre,
  • og et modelprojekt, der er rettet mod børn i alderen 2-5 år i dagtilbud, hvor der er med trivsels- eller sundhedsmæssige udfordringer for barnet. Dette projekt kaldes ICDP Sund.

Gode erfaringer hos forældre og børn

Evalueringerne viser, at begge projekter har øget forældrekompetencen hos forældrene i løbet af projektperioden. Samtidig viser evalueringen, at der har været en signifikant forbedring hos de børn, der har haft en problemskabende adfærd.

Indsatsen havde, udover at støtte udviklingen af en tryg tilknytning mellem forældre og barn og styrke familiernes netværk, også til formål at udvikle forældrekompetencer og udvikle og fastholde sunde vaner for hele familien, herunder tidlig indsats for at forebygge overvægt. Dette er lykkedes på forskellig vis i projekterne, uanset at langtidseffekten ikke er målt.

Evalueringen viser, at deltagernes gennemsnitlige kendskab til kostrådene er steget for begge indsatser.

For modelprojektet ”En god start - sammen” viser resultaterne desuden, at:

  • Kendskabet til genstandsgrænserne for alkohol er steget, og genstandsgrænsernes betydning for deltagerne er også steget. 
  • Lidt flere er stillesiddende ved slutmålingen, hvilket er forventeligt, da forældre med et lille barn har mindre tid til rådighed. 
  • Andelen af rygere, som er ca. 11 procent, er uændret gennem indsatsperioden.

For modelprojektet ”ICDP Sund” viser resultaterne, at:

  • deltagernes kendskab til kostrådene er steget betragteligt i projektets forløb
  • flere af deltagerne dyrker motion i deres fritid ved slutmålingen
  • kendskabet til genstandsgrænserne er øget, men betydningen af disse har ikke ændret sig for de deltagende forældre
  • færre ryger ved indsatsens afslutning.

Kommunerne har desuden vurderet, at det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde er blevet styrket gennem projekterne.  I 6 ud af 10 kommuner fortsætter forældreuddannelsen i en tilpasset form, og det samme gør sig gældende i 3 ud af 4 kommuner, der har arbejdet med børn i alderen 2-5 år.

Links

Evalueringsrapport: Børns trivsel i familier med overvægt eller andre sundhedsrisici - tværgående evaluering

Bilag: Evaluering af projektet ICDP sund

Erfaringer fra satspuljen om børns trivsel - erfaringer fra satspuljen om børns trivsel 2010-2013 - hvad lærte vi?