xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Høring: NKR om behandling af nakkesmerter

Sundhedsstyrelsen starter nu en høring over en ny national klinisk retningslinje om ikke-kirurgisk behandling af rodpåvirkning i nakken med udstrålende symptomer til armen (cervikal radikulopati).

25 FEB 2015

Sundhedsstyrelsen starter nu en høring over en ny national klinisk retningslinje om ikke-kirurgisk behandling af rodpåvirkning i nakken med udstrålende symptomer til armen (cervikal radikulopati).

Cervikal radikulopati er en smertefuld tilstand, som oftest skyldes diskusprolaps eller slidgigt i nakken. Symptomerne begrænser aktivitetsudfoldelse, giver nedsat livskvalitet og medfører besøg hos sundhedsprofessionelle. Derudover kan det give sygefravær, funktionsnedsættelse og tab af produktivitet. Hverken forekomsten eller de præcise patient- og samfundsomkostninger i forbindelse med cervikal radikulopati er kendte, men det skønnes at ca. 10.000 danskere årligt får cervikal radikulopati med så svære symptomer, at de søger behandling. Der opereres årligt 2.000 patienter for degenerative forandringer i nakken.

Stor variation i behandling

Patienter med cervikal radikulopati behandles af flere forskellige fagprofessionelle heriblandt både læger, kiropraktorer, fysioterapeuter m.fl. i både regionalt og kommunalt regi samt i almen praksis. Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er stor variation og en grad af tilfældighed i de tilbud patienterne tilbydes i form af f.eks. være patientuddannelse, vejledning i fysisk aktivitet, stabilitetstræning eller akupunktur. Målet med den nationale kliniske retningslinje er derfor at højne og ensarte kvaliteten i den ikke-kirurgiske behandling af cervikal radikulopati til gavn for patienterne. Ud over kliniske anbefalinger peger retningslinjen på behovet for at styrke forskningen og dermed evidensgrundlaget for de ikke-kirurgiske behandlinger.

Retningslinjen er i høring frem til den 18. marts 2015.

Link

Høringsportalen: NKR om behandling af nakkesmerter