xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Indsats for overvægtige børn og unge har givet større selvværd og bedre livskvalitet

Det er muligt for børn og unge at ændre livsstil og få styrket livsglæden, viser en tværgående evaluering af satspuljen ”Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge”. Evalueringen bliver præsenteret i dag på en konference for de deltagende kommuner.

16 DEC 2015

Det er muligt for børn og unge at ændre livsstil og få styrket livsglæden, viser en tværgående evaluering af satspuljen ”Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge”. Evalueringen bliver præsenteret i dag på en konference for de deltagende kommuner.

Undersøgelsen, som SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd har foretaget for Sundhedsstyrelsen, har evalueret en vægtstopindsats for børn og unge i ni kommunale projekter. I alle ni projekter har der været fokus på at skabe trivsel, livsglæde og gode sociale relationer hos børnene og ikke udelukkende fokusere på den unges vægt:

”Vi ved, at overvægt kan have mange forskellige årsager. Det kan skyldes uhensigtsmæssige mad- og motionsvaner gennem længere tid. Det kan også skyldes mere dybtliggende problemer i barnets eller familiens liv, som fx mobning, skilsmisse eller andre store belastninger i barnets liv. Derfor er det vigtigt at tænke de ting, der kan spænde ben for trivsel og for et vægttab, med ind i en indsats”, siger specialkonsulent Tatjana Hejgaard.

De ni kommuner har siden 2012 arbejdet med børn og unge i 6.–9. klasse. Projekterne har været målrettet de børn og unge, der har haft en begyndende uhensigtsmæssig vægtudvikling.

Projekterne har bestået af individuelle tilbud, gruppetilbud, forskellige events undervejs og et krav om forældredeltagelse gennem hele projektperioden. Evalueringen har vist, at det via de treårige projekter er lykkedes at skabe blivende ændringer for de børn og unge, der var med i projektet. Erfaringerne viser også, at de børn og unge, der har haft svært ved at gennemføre forløbet med gode resultater, har manglet deres forældrenes opbakning og støtte.

De bedste resultater er opnået dér, hvor forældreopbakningen har været størst, siger sundhedsplejerske Annette Poulsen:

”Evalueringen viser, at det er vigtigt at tænkte forældrene med i indsatsen og få dem med på at hjælpe deres børn. Selvom den unge er ved at løsrive sig fra sine forældre i teenageårene og mere og mere skal tage ansvar for sine valg, er der mindst lige så meget brug for forældres støtte og opbakning til at træffe valg, også når det gælder om at ændre vaner i forhold til mad og måltider, og til at vælge en idrætsform, der giver glæde ved at bevæge sig og få pulsen op.”

Evalueringen viser desuden, at der er stor forskel på, hvilke behov børn og unge med overvægt og deres forældre har, og at de mange forskellige behov skal mødes med en bred vifte af tilbud.  

Link

Evaluering af satspuljen "Forebyggende indsatser for overvægtige børn"