xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Indsatsen for borgere med hjerneskade er styrket

Et målrettet arbejde for at styrke indsatsen overfor borgere med hjerneskade har båret frugt, men vi kan blive endnu bedre. Det er udgangspunktet for en konference om hjerneskaderehabilitering den 27. november.

27 NOV 2015

Et målrettet arbejde for at styrke indsatsen overfor borgere med hjerneskade har båret frugt, men vi kan blive endnu bedre. Det er udgangspunktet for en konference om hjerneskaderehabilitering den 27. november.

Gennem de sidste fem år er der arbejdet målrettet med at styrke indsatsen til borgere med erhvervet hjerneskade. Fokus har været på, at borgere skal have et sammenhængende tilbud til genoptræning og rehabilitering af høj kvalitet, uanset om de bor i Nordjylland eller Sønderjylland.

”Vi er ikke i mål med vores indsats endnu, men der er sket et meget stort ryk i kommunerne og på sygehusene i de tilbud, som borgerne får. På sygehusene er mange læger i dag bevidste om og aktive med at sætte gang i genoptræning og rehabilitering, lige fra borgeren bliver indlagt. Og i kommunerne har fagpersonalet styrket deres neurofaglige kompetencer. De er også bevidste om at tilrettelægge indsatserne på tværs af sundheds-, social-, undervisnings- og beskæftigelsesområdet, så borgerne får de bedste muligheder for at komme tilbage til deres hverdagsliv.,” siger specialkonsulent Britta Bjerrum Mortensen.

Som en del af indsatsen har Sundhedsstyrelsen i samarbejde med nationale og lokale aktører de sidste fem år skabt et fælles grundlag af viden og sikret, at der er beskrivelser af, hvordan genoptrænings- og rehabiliteringsindsatsen skal foregå i regioner og kommuner.

Det særlige ved rehabilitering af borgere med hjerneskader, er at den enkelte borger/patient kan have mangeartede og svære funktionsevnenedsættelser. Derfor forudsætter en veltilrettelagt indsats, at indsatsen er koordineret på tværs af faggrupper og sektorgrænser. Kommunerne har blandt andet arbejdet på tværs af kommunegrænserne for at skabe særlige tilbud, som er målrettet de personer med svære problemstillinger, som den enkelte kommune ikke nødvendigvis selv har kompetencerne til at tilbyde.

”Samlet set har formålet med den styrkede indsats været at støtte kvaliteten og sammenhængen i indsatsen for borgerne. Og det er vores klare oplevelse, at der er sket en positiv udvikling på området. Men der er fortsat rum for forbedring,” siger Britta Bjerrum Mortensen.

Deltagerne på konferencen skal gøre status over udviklingen og drøfte, hvordan man bedst samarbejder om at videreudvikle indsatserne til borgere med erhvervet hjerneskade og deres pårørende.

Konferencen bliver holdt af Sundhedsstyrelsen, Socialstyrelsen, Danske Regioner, KL, Hjernesagen og Hjerneskadeforeningen.