xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Retningslinjer for fosterdiagnostik

Regionerne har siden 2004 givet alle gravide kvinder i Danmark et tilbud om information om fosterdiagnostiske undersøgelser. Det er kvindens valg, om hun vil have disse undersøgelser udført, og der har vist sig at være en meget stor tilslutning til tilbuddene.

19 OKT 2015

Regionerne har siden 2004 givet alle gravide kvinder i Danmark et tilbud om information om fosterdiagnostiske undersøgelser. Det er kvindens valg, om hun vil have disse undersøgelser udført, og der har vist sig at være en meget stor tilslutning til tilbuddene. Formålet med undersøgelserne er at give de gravide og deres partnere viden om fostrets tilstand. Samtidig får læger og jordemødre viden, som de kan bruge til at anbefale eventuelle forholdsregler under graviditeten og i forbindelse med fødslen.

Det er almindeligt, at gravide og deres partnere undervejs oplever en vis usikkerhed om, hvordan det kommer til at gå, og i de fleste tilfælde viser undersøgelserne, at der ikke er grund til bekymring for fostret og graviditetsforløbet. Der knytter sig imidlertid nogle etiske dilemmaer til undersøgelserne, særligt i de – heldigvis – relativt få tilfælde, hvor ikke alt ser ud til at være som håbet.

Det væsentligste hensyn er her den gravide kvindes selvbestemmelse og ret til at træffe et informeret valg ud fra det, der er det bedst mulige i hendes og parrets situation. Sundhedsvæsnet tilbyder dermed ikke undersøgelserne for at hindre fødsel af børn med alvorlige sygdomme eller handicap.

Sundhedsstyrelsen gennemfører i efteråret 2015 en revision af "Retningslinjer for Fosterdiagnostik – prænatal information, risikovurdering, rådgivning og diagnostik".

Revisionen skal medvirke til, at retningslinjerne forbliver tidssvarende. Det gælder blandt andet i forhold til udviklingen i undersøgelsesmetoder, som bl.a. gør det muligt at sikre en endnu mere præcis risikovurdering og potentielt kan reducere antallet af fostervands- og moderkageprøver. Samtidig skal revisionen se på, hvordan informationen til gravide i almen praksis og på fødestederne kan forbedres.

Sundhedsstyrelsen er ansvarlig for de nationale retningslinjer, og regionerne er ansvarlige for at tilbyde gravide kvinder undersøgelser og information i overensstemmelse med retningslinjerne. Regioner, faglige selskaber og patientforeninger er derfor inddraget i revisionen, som forventes at være afsluttet i første halvdel af 2016.