xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sygdomstilfælde med sandsynlig smitte fra kebab-restauranter

Fire personer er siden november 2014 blevet ramt af en særlig type E. coli-bakterie af typen VTEC, og tre andre personer har været under mistanke for at være smittet med denne bakterie.

21 JAN 2015

Fire personer er siden november 2014 blevet ramt af en særlig type E. coli-bakterie af typen VTEC, og tre andre personer har været under mistanke for at være smittet med denne bakterie. De syv personer har alle har spist kebab/shawarma på forskellige restauranter i Københavns- eller Aarhusområdet og er smittet uafhængigt af hinanden. Indtil videre har eftersporing af smittekilden imidlertid ikke givet en entydig forklaring på smitten, og Fødevarestyrelsen fortsætter derfor indsatsen for om muligt at finde smittekilden. 

Bakterien smitter som oftest gennem fødevarer, men bliver slået ihjel ved varmebehandling. Den kan forårsage diarré og kan i nogle tilfælde også give mere alvorlig sygdom bl.a. i form af nyresvigt.

Søg læge ved alvorlig diarrésygdom

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 7 år med diarré-sygdom, og alle med blodig diarré, uanset alder, søger læge med henblik på undersøgelse for VTEC.

Læs mere om VTEC.

Koordinering af indsats og efterforskning af sygdomsudbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen. Læs mere på Statens Serum Instituts hjemmeside.