xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Høring: National klinisk retningslinje for behandling af anoreksi

Anorexia nervosa (anoreksi) er en sygdom, som især rammer unge piger/kvinder. Sygdommen er karakteriseret ved et ekstremt vægttab på grund af en selvvalgt diæt, der ofte kombineres med andre kure, diæter eller fysisk aktivitet, med det formål at tabe endnu mere vægt. Undersøgelser viser, at anoreksi har den højeste dødelighed blandt alle psykiske lidelser.

11 MAJ 2016

Anorexia nervosa (herefter anoreksi) er en sygdom, som især rammer unge piger/kvinder. Sygdommen er karakteriseret ved et ekstremt vægttab på grund af en selvvalgt diæt, der ofte kombineres med andre kure, diæter eller fysisk aktivitet, med det formål at tabe endnu mere vægt. Undersøgelser viser, at anoreksi har den højeste dødelighed blandt alle psykiske lidelser. 

Antallet af personer i behandling for anoreksi er stigende. Tal fra Landspatientregisteret viser, at antallet af børn og unge i behandling for anoreksi er steget fra 772 personer i 2011 til 1.018 personer i 2015. I samme periode er antallet af voksne i behandling for anoreksi steget fra 821 personer i 2011 til 1.091 personer i 2015. 

Langt de fleste patienter bliver behandlet ambulant. Kun 10-15 procent bliver indlagt under behandlingen, og andelen har været stort set uændret i perioden 2011 – 2015.

Anbefalinger

I retningslinjen anbefales det blandt andet, at behandlingen fokuserer på kernesymptomerne ved anoreksi. Det gælder særligt behandlingen af børn og unge med anoreksi, hvor studier viser, at fokus på kernesymptomerne medfører, at patienten tager mere på i vægt, samtidig med at varigheden af undervægt kan være særligt skadelig for børn og unges udvikling. Med kernesymptomer forstås både undervægt samt psykologiske og adfærdsmæssige symptomer på anoreksi. Psykologiske symptomer har med patientens tanke- og følelsesmønstre at gøre. Adfærdsmæssige symptomer omfatter for eksempel ekstreme diæter og tvangsmotion.

Familie og netværk spiller en afgørende rolle i behandlingen af anoreksi, og retningslinjen anbefaler at inddrage patientens nærmeste aktivt i behandlingen. For børn og unge bør en familiebaseret spiseforstyrrelsesbehandling være førstevalg.

I de tilfælde, hvor en behandling kræver indlæggelse, er anbefalingen, at patienten bliver udskrevet til fortsat specialiseret ambulant behandling, så snart patienten begynder at tage på i vægt og kan spise selv med eller uden støtte. 

Formålet med retningslinjen er at beskrive den eksisterende viden og komme med anbefalinger for behandlingen af anoreksi. Retningslinjen erstatter ikke Sundhedsstyrelsens referenceprogram for spiseforstyrrelser fra 2005, men opdaterer og udbygger den forskningsbaserede viden om behandlingen af børn, unge og voksne med anoreksi på udvalgte områder.

Det forskningsmæssige grundlag for retningslinjen er spinkelt, da der er gennemført forholdsvis få studier på anoreksiområdet, der lever op til kriterierne for at indgå i en national klinisk retningslinje. Dette tydeliggør behovet for yderligere forskning på området.

Høring

Retningslinjen er i høring frem til den 1. juni 2016.

Se høringsmaterialet om retningslinjen på høringsportalen

Mere information om retningslinjen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside