xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Høring: National klinisk retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nyopståede nakkesmerter

Nakkesmerter er et meget almindeligt helbredsproblem i Danmark. Mere end 1 ud af 10 danskere oplyser, at de har haft meget generende nakkesmerter inden for to uger.

13 SEP 2016

Nakkesmerter er et meget almindeligt helbredsproblem i Danmark. Mere end 1 ud af 10 danskere oplyser, at de har haft meget generende nakkesmerter inden for to uger.

Det er som oftest den praktiserende læge, en kiropraktor eller en fysioterapeut, der står for behandlingen af nyopståede nakkesmerter.

Anbefalinger

Den nye retningslinje omhandler behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter. Med uspecifikke menes, at der ikke er en specifik årsag til smerterne.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at patienter altid får information om sygdommen, hvordan den typisk forløber, og hvilke faresignaler patienten skal være opmærksom på. Samtidig er det vigtigt, at patienten bliver opfordret til at opretholde normal fysisk aktivitet. For de fleste patienter, der har nyopståede nakkesmerter uden komplikationer, vil information og rådgivning være den eneste behandling, der er behov for.   

”Undersøgelser viser, at patienter, der er meget bekymrede, generelt har sværere ved at komme sig over deres sygdom. Derfor er det vigtigt at berolige patienten og forklare, at der er gode udsigter til at slippe af med smerterne”, forklarer Marlene Øhrberg Krag, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Nogle patienter kan have behov for behandling udover information og rådgivning. Her anbefaler Sundhedsstyrelsen at patienten får tilbud om træning under vejledning eller behandling med ledmobiliserende teknikker. 

Derimod bør smertestillende medicin, akupunktur og massage kun tilbydes efter nøje overvejelse. Effekten af disse indsatser for patientgruppen er usikker og kan være forbundet med skadevirkninger.

Retningslinjen er i høring frem til den 4. oktober 2016.

Høringsmaterialet kan findes på høringsportalen

Mere information om retningslinjen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

 

Opdateret 14. september 2016