xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Udvikling af værktøjer skal forbedre behandlingsvalg for patienter

Borgeres og patienters ønsker og livssituation skal i højere grad inddrages i valget af behandlings- og sundhedstilbud. Sygehuse, almen praksis og kommunale sundhedsforvaltninger kan derfor søge en ny pulje, der skal udvikle værktøjer til det.

27 JAN 2016

Borgeres og patienters ønsker og livssituation skal i højere grad inddrages i valget af behandlings- og sundhedstilbud. Sygehuse, almen praksis og kommunale sundhedsforvaltninger kan derfor søge en ny pulje, der skal udvikle værktøjer til det.

Via puljen kan ansøgerne udvikle såkaldte beslutningsstøtteværktøjer, der skal understøtte, at den bedst tilgængelige sundhedsfaglige viden er til stede i dialogen mellem sundhedspersoner og patienten. Samtidig skal værktøjerne bidrage til, at patientens ønsker og behov aktivt indgår i dialogen og beslutningen.

Værktøjer kan bestå af skriftlige dialogpakker, film, IT-baserede redskaber eller andet, der er udviklet til at understøtte den fælles beslutningsproces ved valget mellem forskellige behandlings- og sundhedstilbud. Værktøjerne kan ikke erstatte dialogen mellem sundhedspersonerne og patienterne, men supplere den. Når værktøjerne er udviklet og testet, skal de udbredes til lignende kliniske/sundhedsfaglige sammenhænge.

Målet med puljen er, at kvaliteten af de vigtige og vanskelige beslutninger bliver forbedret for patienterne, så beslutninger om behandlingsvalg i deres sygdomsforløb i højere grad er afstemt med deres ønsker og livssituation. Beslutningsstøtteværktøjer skal bidrage til at give patienter større viden om de mulige behandlingers fordele, ulemper og konsekvenser for deres liv.

En vigtig beslutning kan fx være, om patienten med slidgigt i hoften skal vælge at gennemgå et systematisk træningsprogram frem for at få en operation og få indsat en ny hofte. Her skal værktøjet hjælpe patienten med at finde frem til, hvad de forskellige valg har af fordele og ulemper samt hvilket behandlingstilbud, der er mest hensigtsmæssigt ud fra patientens ønsker og livssituation.

Brug af beslutningsstøtteværktøjer er et af de indsatsområder ved patientinddragelse, som har vist sig at være mest effektiv. Blandt resultaterne er, at patienternes viden om behandlingsmuligheder bliver øget, patienterne oplever en bedre kommunikation med sundhedspersonerne, de har større viden om fordele og ulemper ved en behandling, og de deltager i højere grad i beslutningsprocesser. Derudover reducerer brugen af beslutningsstøtteværktøjer overbehandling.

Ansøgningerne skal være Sundhedsstyrelsen i hænde senest den 11. april 2016.

Om puljen

Puljen er del af en større satsning for at øge inddragelsen af patienter og pårørende i sundhedsvæsenets aktiviteter og skabe en kulturændring, der understøtter dette. Regeringen har som del af Finansloven afsat 40 millioner kroner til puljen, der skal bidrage til udvikling af beslutningsstøtteværktøjer i 2016 og 2017.

Links

Læs mere om puljen