xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vejledninger øger fokus på dialog ved tvang i psykiatrien

Sundhedsstyrelsen har revideret vejledningerne for tvang i psykiatrien. Vejledningerne har fokus på, at patienterne skal inddrages gennem samtaler og samarbejde, når de bliver indlagt eller behandlet på en psykiatrisk afdeling.

03 AUG 2016

Sundhedsstyrelsen har revideret vejledningerne for tvang i psykiatrien. Vejledningerne har fokus på, at patienterne skal inddrages gennem samtaler og samarbejde, når de bliver indlagt eller behandlet på en psykiatrisk afdeling.  

Vejledningerne beskriver de regler, som læger på en psykiatrisk afdeling skal følge i de situationer, hvor der bliver brugt tvang, som fx brug af bæltefiksering. Der er også en beskrivelse af, hvordan lægen skal registrere de udførte tvangsindgreb.

”Vejledningerne skal være med til at skabe klare og entydige rammer på de psykiatriske afdelinger, som gør brug af tvang. De slår fast, at udgangspunktet for arbejdet altid skal være mindstemiddelsprincippet, og at tvang aldrig må benyttes, før andre muligheder er afprøvet – og da skal det altid være med den mindst indgribende metode”, siger afdelingslæge Mette Nolde Malling i Sundhedsstyrelsen. 

Et af de områder, der er blevet præciseret, er den mindreåriges retstilling i de situationer, hvor det er nødvendigt at handle mod barnets vilje. Desuden har vejledningerne fokus på at indhente forhåndstilkendegivelser vedrørende behandlingen fra patienten i forbindelse med indlæggelsessamtalen eller snarest derefter. Reglerne for tvangsfiksering er desuden blevet skærpet. Desuden beskrives lempelsen i loven for at åbne post og undersøge patientstuerne. 

Vejledningerne har hjemmel i den lovbekendtgørelse, der er gældende for anvendelse af tvang i psykiatrien.

Vejledning om forhåndstilkendegivelser, behandlingsplaner, tvangsfiksering og tvungen opfølgning efter udskrivning, m.v. for patienter indlagt på psykiatriske afdelinger (Til psykiatriske afdelinger) nr. 9778 af den 2. august 2016

Vejledning om udfyldelse af tvangsprotokoller (registrering af anvendelse af tvang i psykiatrien) samt registrering af anvendelse af udskrivningsaftaler/koordinationsplaner nr. 9777 af den 2. august 2016

Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien nr. 1160 af den 29. september 2015


11. august 2020: Vejledninger er historiske. Se Nye vejledninger om anvendelse og registrering af tvang i psykiatrien offentliggøres efter høring