×

Hvad er HPV?

2. september 2008, Opdateret 11. august 2014

Hvad betyder HPV? Hvordan smitter det? Hvordan foregår vaccinationen?

Om HPV

HPV eller humant papillomavirus er navnet på et virus, som smitter ved seksuel kontakt. Infektion med HPV er meget almindeligt, især blandt unge. Op til 80 % af alle kvinder og mænd vil få infektionen på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Hos de fleste forsvinder infektionen af sig selv igen. Men hos nogle bliver virus ved med at være der. Dette kan give celleforandringer, som senere i livet kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Infektion med HPV kan også give kønsvorter og i mere sjældne tilfælde andre kræftformer.

Der findes ca. 100 forskellige typer af HPV. Men det er kun nogle af dem, der kan give livmoderhalskræft. Når du bliver vaccineret, er du beskyttet mod de to typer HPV, der er skyld i langt de fleste tilfælde af livmoderhalskræft.

HPV smitter ved seksuel kontakt

Man bliver nemt smittet, når man har sex med en person, der har virus. HPV smitter både, hvis man har sex uden kondom, men også ved hud-mod-hud-kontakt omkring kønsorganerne. Brug af kondom nedsætter risikoen for at blive smittet med HPV. Men selv om man bruger kondom, er man ikke helt sikret mod smitte.  

Man kan ikke mærke, om man er smittet med HPV

Der er ingen symptomer på HPV. Derfor kan man sagtens have infektionen uden selv at være klar over det. Nogle gange kan infektionen give kønsvorter. Kønsvorter er ufarlige, men kan være meget generende.

Man kan ikke behandle HPV-infektion

Der findes ikke nogen behandling mod infektion med HPV. Den bedste måde at undgå HPV på er at blive vaccineret, inden man begynder at have sex og at bruge kondom.

Vaccination mod HPV

Når du bliver vaccineret, mindsker du risikoen for at få livmoderhalskræft. Vaccinationen beskytter mod de to typer HPV, der er skyld i over 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det er typerne HPV 16 og 18. Vaccinen beskytter derudover mod de to typer HPV, som er skyld i de fleste tilfælde af kønsvorter. Det er typerne 6 og 11.

Når man bliver vaccineret, danner kroppen antistoffer mod HPV. Kroppens immunforsvar kan derfor bekæmpe virus, hvis man bliver udsat for det. På den måde undgår man at få en infektion med HPV, som kan udvikle sig til enten kønsvorter eller i værste fald livmoderhalskræft.

Man skal vaccineres, inden man bliver smittet

Vaccinen mod HPV virker kun, hvis man er vaccineret, før man bliver smittet med de virus, vaccinen virker imod. Derfor skal man vaccineres så tidligt som muligt - helst inden man begynder at have sex. Det er grunden til, at vaccinationen gives i 12-års alderen som en del af børnevaccinationsprogrammet.

Vaccinen virker også, selv om man har haft sex

Unge kvinder, der allerede har haft sex, kan stadig have glæde af at blive vaccineret. Enten fordi de ikke har været smittet med HPV, eller fordi de ikke har været smittet med alle de typer HPV, som vaccinen beskytter imod. De fleste piger i alderen 12-16 år vil have fuld gavn af vaccination. Også unge kvinder helt op til18 år eller ældre kan have gavn af vaccination. Jo ældre man er, jo større er risikoen dog for, at man allerede er blevet smittet med de typer HPV, som vaccinen beskytter imod, og derfor ikke har gavn af den.

Det er personens seksuelle erfaringer og ikke personens alder, der har betydning for, om man vil have gavn af vaccination.

Hvordan foregår vaccinationen?

Hvordan foregår vaccinationen? Når du bliver vaccineret, foregår det hos din egen læge. Efter vaccinationen skal du sidde i venteværelset i 15 til 20 minutter. Så kan lægen være sikker på, at du ikke bliver dårlig bagefter.

Hvis du er fyldt 14 år

Hvis du er fyldt 14 år, når du vaccineres første gang, skal du vaccineres tre gange inden for et år, for at vaccinen virker:

1. besøg: Ring og aftal en tid hos din læge til den første vaccination.

2. besøg: Sker ca. 2 måneder efter den første vaccination.

3. besøg: Sker ca. 4 måneder efter den anden vaccination.

Hvis du er under 14 år

Hvis du er under 14 år, når du vaccineres første gang, skal du vaccineres to gange inden for et år, for at vaccinen virker:

1. besøg: Ring og aftal en tid hos din læge til den første vaccination.

2. besøg: Sker minimum 6 måneder efter den første vaccination og inden for 1 år.

Bivirkninger

Man kan få lidt ømhed, rødme og hævelse dér, hvor man bliver stukket, og nogle kan få lidt feber. I sjældne tilfælde ses overfølsomhedsreaktioner. Se mere om bivirkninger under HPV - spørgsmål og svar.