Tilbage til Sundhedsstyrelsen hjemmeside

Mad til spædbørn & småbørn
fra skemad til familiemad


[Forside] [Frem] [Tilbage] [Indhold] [Bund]


Mad i overgangsperioden

Hvad må barnet få?


Grød og brød Forskellige grøntsager og frugt Kød, fisk og æg

Grød
Fra barnet er 6 måneder kan det få grød af flere forskellige kornsorter og gradvis få mad, som indeholder mere gluten. Gluten findes i hvede, rug, byg og havre. Der er mest i hvede. Derfor kan havregrød og øllebrød, som har et lavt glutenindhold, gives tidligere end 6 måneder. Det kan være en god idé at gå over til disse grødtyper for at undgå forstoppelse hos barnet.

Barnet kan også få grød blandet af forskellige kornsorter.

Begræns brugen af grød med hvede, så barnet ved starten af de 6 måneder ikke pludselig får meget gluten.

Brød, kartofler, pasta og ris
Når barnet omkring 8 måneders alderen tygger godt, kan det få rugbrød og andet blødt brød uden hele kerner, såsom grahamsbrød, sigtebrød og landbrød. Giv barnet brød som vejer tungt i hånden. Jo mere vægt, der er i brødet, jo bedre mætter det. Barnet kan desuden begynde at få ris og pasta, der ligesom kartofler mætter godt.

Frugt
Barnet kan fra 6 måneder spise al slags frugt, frisk eller kogt. I starten skal frugten moses. Bær og små bløde frugtstykker gives, når barnet kan tygge maden. Frugt er godt at give sammen med grød og som afslutning på et måltid. Ideer til frugt er æble, pære, banan, fersken, melon, blomme, jordbær, hindbær, kirsebær, stikkelsbær, solbær, brombær, kiwi, abrikos, ananas, clementin, mandarin og appelsin.

Grøntsager
Variationen af grøntsager kan fra 6 måneders alderen øges. Barnet kan nu tilbydes al slags grønt. Barnet kan få kogte og friske bløde grøntsager, skåret ud i små stykker, når det kan begynde at tygge.

Barnet må gerne få de nitratrige grøntsager spinat, rødbede, fennikel og selleri, men begræns mængderne ved kun at lade dem udgøre ca. 1/10 af mosen. Større mængder af de nitratrige grøntsager bør barnet kun få med ca. 14 dages mellemrum.

Andre ideer til grøntsager er gulerod, courgette, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, champignon, løg, jordskok, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrod, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater uden skræl, agurk og avocado. Bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kikærter og linser kan gives i små mængder.

Kød, fisk og æg
Kød, fisk og hårdkogt æg kan gives fra omkring 6 måneders alderen.
I starten tilsættes ca. 1 spsk. findelt kød eller fisk i barnets kartoffel/grøntsagsmos. Når barnet er blevet fortrolig med de nye smagsprøver, skiftes mellem kød og fisk i ugens løb.

Varier med de forskellige typer af kød fra okse, kalv, svin, lam, kylling, høne, hane, kalkun og and og giv af og til også indmad som lever og hjerte.

Varier også mellem forskellige fisketyper, så barnet både får fede fisk, fx makrel, sild, laks, tun – og magre fisk fx torsk, skrubbe, rødspætte, ising, lange, sej, rødfisk og havkat. Giv også torskerogn, rejer og muslinger af og til.



[Forside] [Frem] [Tilbage] [Indhold] [Top]

© Sundhedsstyrelsen 2003