Kvalitet og systematik
Systematik er en grundpille i jeres arbejde med kvalitet. Læs mere om, hvordan I kan arbejde systematisk med kvalitet her.
Kvalitet og systematik går hånd i hånd. Når I arbejder systematisk med kvaliteten på et indsatsområde, får I løbende indblik i, hvor der er behov for forbedringer, og hvilke resultater I opnår med de forbedringsindsatser, I iværksætter. Det betyder, at I altid handler på et informeret grundlag, og dét er kernen i kvalitetsarbejdet.
Sæt skub i forandringerne med PDSA
PDSA er en enkel og konkret metode til at sætte skub i forandrings- og forbedringsprocesser. PDSA er en forkortelse for de engelske begreber Plan (planlæg), Do (udfør), Study (analysér), Act (handl) og omtales også som forbedringsmodellen.
I denne sammenhæng skal forbedringer forstås bredt som ændringer i strukturer og processer, der medfører bedre kvalitet for borgeren. Det er en fleksibel metode, som i ældreplejen både egner sig til at indføre større forbedringsindsatser og mindre, konkrete indsatser i arbejdet med at skabe trivsel og værdighed for den enkelte borger.
PDSA-modellen består af to dele:
- tre spørgsmål
- PDSA-cirklen, som er en metode til afprøvning og læring.
Læs mere om PDSA-modellen, hent den printvenlige skabelon og tag vores e-læringmodul om modellen her:
Systematik og værdighed
Rapporten Systematik i arbejdet med værdighed i ældreplejen viser, hvordan systematiske arbejdsgange og faglig refleksion kan styrke oplevelsen af værdighed for ældre borgere. Rapporten bygger på casestudier fra fire kommuner.
Tre gode råd fra rapporten:
- Brug fælles faglige metoder: Ensartede tilgange skaber et fælles sprog og understøtter værdighed i hverdagen.
- Skab plads til faglig sparring: Fastlagte møder med fokus på borgerens liv og ønsker styrker kvaliteten.
- Tilpas arbejdet til borgerens behov: Fleksibilitet og kontinuitet i opgaveløsningen fremmer selvbestemmelse og respekt.
Læs hele rapporten her:
Hent analysen Systematik i arbejdet med værdighed i ældreplejen
Læs også
Andre steder med god viden
Kvalitet i Kommunerne (KIK) er et initiativ, der skal understøtte kommunerne i at bruge data til kvalitetsudvikling
Social og Boligstyrelsens håndbog er udarbejdet til det sociale område, men kan også bruges til kvalitetsarbejde på ældreområdet.
Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren har udgivet Kvalitetsguiden, som giver konkrete værktøjer og metoder til at arbejde systematisk med kvalitetsudvikling.