xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Spørgsmål og svar om børne­hjertekirurgi

Hvornår bliver børnehjertekirurgien samlet på Rigshospitalet?

Formentlig inden sommer 2016. Sundhedsstyrelsen har bedt Region Midtjylland og Region Hovedstaden om at aftale en tidsplan for samlingen. Sundhedsstyrelsen vil herefter udmelde en skæringsdato for samlingen.

Hvad sker der efter denne skæringsdato?

Før datoen forventer Sundhedsstyrelsen at igangværende behandlingsforløb færdiggøres, f.eks. hvis et barn venter på en planlagt operation før skæringsdatoen. Efter skæringsdatoen vil nye behandlingsforløb skulle startes op på Rigshospitalet, og igangværende behandlingsforløb blive overflyttet til Rigshospitalet, f.eks. ved behov for yderligere kirurgi efter skæringsdatoen i et forløb der er startet før skæringsdatoen.

Hvor meget bliver flyttet til Rigshospitalet?

Alle kirurgiske operationer for medfødte hjertesygdomme flyttes fra Skejby til Rigshospitalet. Der er tale om godt hundrede operationer om året. Hjertetransplantationer og indsættelse af mekanisk hjerte hos børn og unge flyttes også til Rigshospitalet. Desuden flyttes kateterbehandlinger for medfødt hjertesygdom.

Jeg er gravid og venter et barn med medfødt hjertesygdom, skal jeg føde på Rigshospitalet?

I nogle tilfælde vil man anbefale fødsel på Rigshospitalet, for at barnet kan få hurtig hjælp efter fødslen. I andre tilfælde vil man godt kunne føde på f.eks. Odense Universitetshospital eller Skejby Sygehus, og så senere blive overflyttet til behandling på Rigshospitalet.

Jeg har et hjertebarn, og går til kontrol på Odense eller Skejby, kan jeg fortsætte med det?

I langt de fleste tilfælde vil man kunne gå til fortsat kontrol hos børnehjertelægerne på Odense Universitetshospital eller Skejby Sygehus, også efter man er blevet opereret på Rigshospitalet.

Jeg har et hjertebarn, og er bange for om vi kan få akut hjælp hvis vi bor udenfor København.

De store akutsygehuse har dygtige børnelæger, hjertelæger og anæstesilæger som kan hjælpe, og på Odense Universitetshospital og Skejby Sygehus vil man fortsat have højtspecialiserede børnehjertelæger.

Hvis der er behov for akut overflytning til børnehjertekirurgi er Danmark godt dækket med lægebemandede helikoptere og ambulancer, der hurtigt kan overflytte til behandling i Rigshospitalet. Hvis det er relevant vil børnehjertekirurgerne fra Rigshospitalet kunne udføre visse børnehjertekirurgiske operationer på Odense Universitetshospital eller Skejby Sygehus.

Opdateret 05 FEB 2016