xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny rapport ser på tobaksindsatser og deres effekt i 5 europæiske lande

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag rapporten ”Tobaksindsatser og –prævalenser i England, Frankrig, Holland, Norge og Sverige siden 2010”.

18 MAR 2022

Strukturelle indsatser, som fx højere priser, har en positiv effekt på udviklingen i tobaksforbruget. Det viser en ny rapport, der giver et overblik over, hvilke tiltag og initiativer der findes i fem udvalgte europæiske lande.

Den indeholder desuden tal for udviklingen i tobaks- og nikotinforbrug (prævalenser) i de respektive lande i perioden 2010 og frem.

”En vigtig del af Sundhedsstyrelsens arbejde består i at følge strukturelle indsatser og udviklingen i andre lande, også på tobaks- og nikotinområdet. Rapporten viser, at strukturel forebyggelse har en effekt. Nok så vigtigt viser rapporten også, at det er muligt at reducere forbruget af flere tobaks- og nikotinprodukter på samme tid, så brug af tobaksprodukter ikke bare erstattes af nikotinprodukter. Men det kræver selvfølgelig, at vi har ambitionen om at reducere forbruget af alle nikotinprodukter” siger enhedschef Niels Sandø.

Danmark tiltrådte for mere end 15 år siden WHO’s rammekonvention for tobakskontrol. Det betyder, at Danmark har forpligtet sig til at arbejde med de mest effektive redskaber inden for tobakskontrol. Rammekonventionen danner grundlag for Sundhedsstyrelsens arbejde med at forebygge brugen af tobaks- og nikotinprodukter.

De fem lande, der er med i undersøgelsen, er udvalgt, ud fra at de har arbejdet med forskellig indsatser og tiltag mod tobaks-og nikotinprodukter siden 2010. Landene har også arbejdet med forskellige tiltag og tilgange til tobaks- og nikotinforebyggelse- og kontrol. Det er derfor muligt at se effekten af en bred palette af indsatser. Rapporten er baseret på offentligt tilgængelig viden, og data er indhentet af lokale juridiske eksperter, og er foretaget separat for hvert land.

Rapporten er udarbejdet af Incentive for Sundhedsstyrelsen og er et led i forebyggelses- og kontrolarbejdet på tobaks- og nikotinområdet.

Læs rapporten her