xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Ungdomsenheder

Lettilgængelig rådgivning og støtte til børn og unge

 

To kommunale projekter i Hvidovre og på Bornholm, og et tværkommunalt projekt i Varde og Esbjerg, har afprøvet etablering af ungdomsenheder, hvor børn og unge kan søge støtte og rådgivning til seksuel og mental sundhed.

1.500 børn og unge i alderen 12-25 år har siden midten af 2023 besøgt de tre ungdomsenheder. Her har de kunnet få rådgivning om deres seksuelle sundhed og trivsel, fået gratis prævention og haft mulighed for at blive testet for sexsygdomme eller graviditet.

Det er et tilbud, der ikke kræver henvisning, og hvor alle har arbejdet målrettet med at indrette sig og henvende sig på de unges præmisser.

Læs mere om etablering af ungdomsenheder med fokus på seksuel og mental sundhed

Webinar om kommunernes opnåede erfaringer og resultater

Den 12. november 2024 afholdte Sundhedsstyrelsen et webinar, hvor fagpersoner fra de tre projekter delte ud af de opnåede erfaringer og resultater. Du kan se hele webinaret her (Varighed 1:00:01):

Hvad siger de unge?

”Jeg har mødt [ungdomsenheden] på skolen. (…) Vi er ofte gået derned i min vennegruppe for at få bolsjer, slikkepinde og kondomer, og vi har snakket om prævention, og jeg har også fået NADA af hende.

Jeg havde ikke hørt om NADA før, men jeg synes det hjælper til at håndtere angst, stress og får mig til at sove bedre. Hvis ungdomsenheden ikke havde været der, havde jeg nok bare gået med det, da jeg ikke synes, jeg kan gå til lærerne eller nogle andre med det”

– Bruger, 19 år (fra COWI’s Midtvejsevaluering)

 

Projekterne har samarbejdet på tværs af regioner og kommuner, og været integreret med øvrige lokale ungdomsindsatser. Det har både har været udfordrende og lærerigt.

De tre projekter har opnået mange forskellige erfaringer alt afhængig af kommunernes størrelse, deres geografiske placering og de ressourcer, som de hver især har haft til rådighed. Disse erfaringer kan være til inspiration for andre kommuner, regioner og initiative på området. 

Varde Kommune og Esbjerg Kommune: UngeLiv – seksuel sundhed og trivsel

Hvidovre Kommune: UngeLiv – seksuel sundhed og trivsel

De tre projekters vigtigste formål:

Tilbyde rådgivning og samtaler om seksuel sundhed og mental sundhed

Teste for sexsygdomme og graviditet

Tilbyde gratis prævention

Gennemføre oplysningsaktiviteter om seksuel sundhed særligt rettet mod udskolingsklasser i grundskolen

Hvad siger medarbejderne?
 

Medarbejder fra UngeLiv 

”UngeLiv er relevant, fordi der er en stor gruppe, der har mange spørgsmål om deres seksualitet, men går meget med det selv. Det kan være en stressfaktor for nogle unge at tænke på, hvordan de skal få råd til prævention, enten fordi de ikke selv har pengene eller ikke kan få økonomisk hjælp af deres forældre. Dette kan UngeLiv hjælpe med.

Desuden adskiller UngeLiv sig også fra det, som ens egen læge kan tilbyde, da man hos UngeLiv ikke behøver at bestille tid, man kan komme med alle sine venner, og man kan være anonym. Mange unge er bange for, at lægerne vil sige noget til deres forældre, selvom de har tavshedspligt. Og så er det hos UngeLiv gratis at få prævention. Det er ikke gratis hos ens egen læge at få lagt en spiral osv.” 

– Medarbejder, UngeLiv (fra COWI’s Midtvejsevaluering)

Medarbejder fra hospital

”Måske især Hvidovre har en proportion af unge, der har svært ved at inkludere læger i deres liv – også i forhold til seksuel sundhed. Måske fordi de og deres forældre ikke forstår journaler m.m. Men det kan også bare være det med at sætte sig ned i et venteværelse. Jeg synes, de har ramt ned i et segment, der har brug for et sted at komme, der ikke er forbundet med resten af deres liv” 

– Medarbejder, hospital (fra COWI’s Midtvejsevaluering)

 

Medarbejder fra kommunalt tilbud for udsatte unge

”Vores unge, får ikke det her behov opfyldt hjemmefra og spørger ikke hjemme, men har stadig behov for at få den her helt basic viden (om seksuel sundhed). De kan ikke engang bruge ordet prævention, fordi de ikke kender det.

De brugte ikke prævention, men de vil heller ikke blive gravide, når vi (kommunalt tilbud) spørger ind. Især når de aldrig har snakket om det med nogen før, så betyder det alverden at have sådan et rum.” 

– Medarbejder, kommunalt tilbud for udsatte unge (fra COWI’s Midtvejsevaluering)

 

Evalueringen

Den endelige evaluering vil være at finde her på siden i løbet af januar 2025

Hvis du vil vide mere

Generelt om puljen

Jens Kristoffersen, Sundhedsstyrelsen: jekr@sst.dk

Liv Lyngå von Folsach, Sundhedsstyrelsen: llvf@sst.dk

Om evalueringen

Rikke Schrader Andreasen: riad@cowi.com

Ida-Marie Ronby Olsen: iron@cowi.com

Bornholm

Gitte Henriette Hagelskjær Svart: Gitte.Svart@brk.dk

Hvidovre

Sannie Gøtze: sag@hvidovre.dk

Nina Marie Andersen: nmd@hvidovre.dk

Varde/Esbjerg

Tina Riegels-Jakobsen: tiri@esbjerg.dk

Mai Bjørn Sønderby: maix@varde.dk

Kia Elten: kia.elten@rsyd.dk