xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

3. stik mod covid-19

Der udsendes ikke længere invitationer til 3. stik, men der er fortsat mulighed for at blive vaccineret.

Vaccinationsindsatsen mod covid-19 er afsluttet for denne sæson. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog stadig, at du færdiggør dit påbegyndte forløb, hvilket betyder, at du anbefales at få 3. stik, hvis du er fyldt 18 år.

Nedenfor har vi samlet nogle spørgsmål og svar om tilbuddet om vaccination med et 3. stik.

Spørgsmål og svar om revaccination

1. Hvem tilbydes et 3. stik?

Vaccinationsprogrammet er afrundet for indeværende sæson, men der er fortsat mulighed for at blive vaccineret. 

Er du fyldt 18 år efter den 31. maj 2022?

Hvis du er fyldt 18 år efter den 31. maj, får du ikke tilsendt en invitation til 3. stik. Du har dog stadig mulighed for at blive vaccineret med et 3. stik, hvis der er gået 140 dage siden dit 2. stik, og du er fyldt 18 år. Du bliver vaccineret ved at møde op på et vaccinationssted.

2. Kan jeg få et 3. stik, hvis jeg er under 18 år?

Nej, du kan ikke få et 3. stik på nuværende tidspunkt. Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der ikke er sundhedsfaglige begrundelser for at tilbyde et 3. stik til personer under 18 år på nuværende tidspunkt, blandt andet fordi denne aldersgruppe allerede har stor immunitet og lille risiko for alvorlig covid-19 sygdom ved smitte med omikron. 

Der vil være få børn og unge under 18 år, der kan få tilbudt et 3. stik på baggrund af en lægefaglig vurdering, fordi de er i særlig risiko for et alvorligt forløb ved smitte med covid-19. 

Fylder du 18 år før den 31. maj 2022?

Hvis du er 17 år, og der er gået 140 dage eller mere siden dit 2. stik, så bliver du inviteret til 3. stik den første dag i den måned, hvor du har 18-års fødselsdag.

Hvis du for eksempel fylder 18 år den 20. maj, og der den 1. maj er der gået 140 dage eller mere siden dit 2. stik, vil du blive inviteret til 3. stik den omkring den 1. maj.

Det betyder, at du ikke inviteres før intervallet på 140 dage er gået, men at du godt kan blive inviteret til 3. stik en lille måned før, at du fylder 18 år.

Fylder du 18 år efter den 31. maj 2022?

Hvis du fylder 18 år efter den 31. maj, får du ikke tilsendt en invitation til 3. stik. Du har dog stadig mulighed for at blive vaccineret med et 3. stik, når du er fyldt 18 år, og der er gået 140 dage siden dit 2. stik.

 

3. Hvordan kan jeg få 3. stik?

Har du modtaget en invitation til et 3. stik, kan du bestille tid til vaccination på vacciner.dk. Har du ikke modtaget en invitation, kan du i stedet møde op på vaccinationsstedet og blive vaccineret, når der er gået 140 dage fra dit andet stik. Her kan du se, hvor i landet, du kan blive vaccineret: 

Find det nærmeste sted at blive vaccineret

 

4. Hvor kan jeg blive vaccineret?

Du har mulighed for at blive vaccineret på regionale vaccinationssteder, hos praktiserende læger og hos private vaccinationstilbud og apoteker. Hvis du har et oprettet forløb på vacciner.dk allerede, kan du bestille tid på vacciner.dk. Hvis du ikke har et oprettet forløb på vacciner.dk, kan du møde op på et vaccinationssted for at modtage din vaccination, når der er gået 140 dage fra dit andet stik. Læs hvordan du kan få 3. stik herunder:

Regionale vaccinationssteder

 • Har du modtaget en invitation til vaccination, kan du bestille tid til vaccination på vacciner.dk. Har du brug for hjælp til at bestille tid eller til at ændre på din tidsbestilling, kan din region hjælpe dig med at finde det vaccinationssted, der passer dig bedst.
 • Har du ikke modtaget en invitation, kan du i stedet møde op på et vaccinationssted og blive vaccineret, når der er gået 140 dage fra dit andet stik.

Du kan finde det direkte nummer til din region her:

 • Region Hovedstaden – Telefon 38 66 00 00
 • Region Sjælland – Telefon 70 20 42 33
 • Region Syddanmark – Telefon 99 44 07 17, tast 1
 • Region Midtjylland – Telefon 70 23 24 15
 • Region Nordjylland – Telefon 97 64 84 63
Praktiserende læger

Private vaccinationstilbud og apoteker

5. Er det sikkert at tage imod et tidligere 3. stik?

I Danmark anvendes vaccinerne Cominarty® fra BioNTech-Pfizer og Spikevax® fra Moderna. Begge vacciner er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til 3. stik fra 6. måneder efter 2. stik.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at alle personer på 18 år og derover får 3. stik tidligere, nemlig fra 140 dage efter 2. stik. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en grundig faglig vurdering af både effekt og sikkerhed, og har fundet, at det er både sikkert og effektivt at få et 3. stik tidligere end 6 måneder efter 2. stik.

6. Kan jeg få bivirkninger ved 3. stik?

Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også vaccinerne mod covid-19. Det er dog ikke alle, som bliver ramt af bivirkninger. Der vil mest være tale om milde bivirkninger, som hurtigt går over igen. Det kan være feber eller ømhed dér, hvor du er blevet stukket. Ved dit 3. stik kan du opleve, at de almindelige bivirkninger bliver lidt værre end ved 1. og 2. stik.

Lokale reaktioner:

 • Smerter og rødme på indstiksstedet

Generelle reaktioner:

 • Træthed
 • Hovedpine
 • Muskel- og ledsmerter
 • Kulderystelser
 • Let temperaturstigning

Eksempler på sjældne bivirkninger:

 • Svære allergiske reaktioner
 • Vejrtrækningsbesvær
 • Hududslæt
 • Hævelser i ansigtet

I sjældne tilfælde kan der ses svære allergiske straksreaktioner, som kommer umiddelbart efter, at du er blevet vaccineret. Har du en svær allergi mod f.eks. lægemidler, skal du være opmærk- som på dette, inden du bliver vaccineret. I forbindelse med vaccination mod covid-19 vil der altid være sundhedspersonale klar til at hjælpe.

I meget få tilfælde er der voksne, som har fået hjertemuskelbetændelse (myokarditis) eller hjertehindebetændelse (perikarditis), efter de er blevet vaccineret. Det lyder meget alvorligt, men for langt de fleste vil det forsvinde af sig selv. Det er særligt set hos unge mænd, men også meget sjældent blandt dem. I de meget få tilfælde, hvor der er brug for behandling, er der gode behandlingsmuligheder.

Du bør kontakte din læge, hvis du oplever alvorlige symptomer, efter du er blevet vaccineret. Lægen kan vurdere, om symptomerne skyldes vaccinen og igangsætte behandling, hvis du har brug for det. Hvis du oplever velkendte og forbigående symptomer efter vaccination, behøver du ikke at kontakte læge.


7. Hvornår opnår jeg effekt af det 3. stik?

Data peger på, at der er en effekt en uge efter dit 3. stik.

8. Hvilken vaccinetype får jeg tilbudt?

Du vil blive tilbudt den samme vaccinetype, som du fik ved dit 1. og 2. stik. Det vil fx sige, at hvis du fik vaccinen fra BioNTech-Pfizer (Comirnaty©) ved dine to første vaccinestik, så vil du også blive tilbudt et 3. stik med vaccinen fra BioNTech-Pfizer (Comirnaty©).

9. Hvordan skal jeg forholde mig til 3. stik mod covid-19 og vaccination mod andre sygdomme, fx mod influenza?

Covid-19 vaccinerne kan gives med et hvilket som helst interval til andre vacciner. Vaccination mod covid-19 kan derfor også gives samtidig med andre vacciner, fx influenzavaccinen. Man må dog ikke blande vaccinerne i samme sprøjte, og det anbefales også, at de ikke gives samme sted på kroppen.

10. Kan jeg få 3. stik, hvis jeg har eller har haft covid-19?

Du kan ikke få 3. stik, mens du har covid-19, men du kan godt få 3. stik, hvis du tidligere har haft covid-19.

Jeg har haft covid-19 efter mit 2. stik
Hvis du har haft covid-19 efter dit 2. stik, anbefaler vi, at du venter med at få 3. stik til 1 måned, efter du er blevet rask.

Jeg venter på svar fra en test for covid-19 pga. mistanke om smitte
Du kan godt blive revaccineret selvom du venter svar på en covid-19 test. Hvis du er i isolation skal du vente med at blive revaccineret indtil din isolation er ophævet. Du skal også vente med at blive revaccineret hvis du har symptomer der kunne være covid-19.

Jeg venter på svar fra en test uden mistanke om smitte med covid-19
Hvis du er blevet testet for covid-19, uden at have mistanke om at være smittet, fx hvis du bliver testet rutinemæssigt på arbejde eller i forbindelse med en rejse eller lignende, hvor der kræves en negativ test, så kan du godt blive revaccineret, mens du venter på svar.

Opdateret 26 APR 2022