xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

National klinisk retningslinje om multipel sklerose

Sundhedsstyrelsen offentliggør en ny national klinisk retningslinje om fysioterapi og ergoterapi til voksne med multipel sklerose.

23 MAR 2015

Sundhedsstyrelsen offentliggør en ny national klinisk retningslinje om fysioterapi og ergoterapi til voksne med multipel sklerose

Mentale funktionsnedsættelser som f.eks. hukommelsesproblemer, nedsat evne til at planlægge og tænke abstrakt (eksekutive funktioner) samt  træthed  er blandt de hyppigst forekommende symptomer hos personer med multipel sklerose. Netop disse funktionsnedsættelser påvirker ofte sklerosepatienters liv og begrænser deres mulighed for at kunne klare deres hverdag.

Aktuelt hersker der tvivl om, i hvilken grad disse funktionsnedsættelser opdages, og i hvilket omfang patienterne tilbydes indsatser - ligesom der også er stor forskel på tilbuddene i kommunerne og regionerne.

Den nye retningslinje anbefaler, at alle voksne med multipel sklerose tilbydes indsatser rettet mod mentale funktionsnedsættelser og træthed, hvis de har behov for det.  Derudover anbefaler retningslinjen indsatser rettet mod hverdagsaktiviteter, træning af kondition, styrke og balance.  

Formålet med retningslinjen er at styrke en evidensbaseret indsats af ensartet høj kvalitet på tværs af landet til mennesker med multipel sklerose. 

Om multipel sklerose

Multipel sklerose er en fremadskridende lidelse, der kan ramme forskellige steder i centralnervesystemet. Der er ingen helbredende behandling af sklerose. Rehabiliterende indsatser er derfor centrale for at forbedre eller fastholde funktionsevnen sammen med lægemidler, der kan dæmpe sygdommen og dens følgevirkninger.

Danmark har verdens højeste forekomst af multipel sklerose. I alt har cirka 12.500 personer sygdommen, og der kommer 600 nye tilfælde om året.

Links

National klinisk retningslinjer for fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af multipel sklerose

Quickguide