Case: Sang og musik skaber glæde og bedre trivsel på demenscenter i Mariagerfjord Kommune
På Demenscenter Skovgården har musikterapi givet beboere med demens mere ro og styrket relationen mellem beboer og medarbejdere. På den måde har musikterapien løst svære plejesituationer og betydet et fald i brugen af magtanvendelse.
Denne casehistorie er fra 2021.
På Demenscenter Skovgården i Mariagerfjord Kommune oplever de, at sang og musik skaber sociale fællesskaber, som styrker kommunikationen og relationerne mellem medarbejderne og beboeren og øger beboernes livskvalitet.
På demenscenteret har de ansat en musikterapeut, som hjælper med at implementere musikterapi som en fast del af demenscenterets arbejdspraksis og facilitere musikdrevne aktiviteter til gavn for beboerne. Samtidig inspirerer musikterapeuten de øvrige medarbejdere til at bruge musik og sang som et centralt og brugbart redskab i arbejdet med beboerne.
På Demenscenter Skovgården har de arbejdet målrettet og struktureret med musikterapeutiske redskaber som praksisnære metoder, der kan løse svære plejesituationer. Mere konkret øger musikterapi beboernes livskvalitet og reducerer hyppigheden af angst, depression og vredesudbrud hos beboerne. Musikterapi bliver for eksempel anvendt i daglige rutiner, som når en beboer skal op af sengen. Her kan det ske, at beboer ikke forstår, hvad der skal ske og derfor bliver urolig. På Demenscenter Skovgården vil medarbejderne i denne situation bruge musikken eller sangen undervejs i forflytningen. Det kan være at en medarbejder synger en sang som beboeren kender fra sin ungdom eller godt kan lide. Musikken får beboeren til at slappe af og blive roligere.
Musikterapi i form af musik og sang kan fremme beboernes motoriske evner og hjælpe beboerne med at håndtere svære følelser som forvirring og angst. Derudover bidrager musikken til at styrke de sociale fællesskaber på Demenscenter Skovgården. Det ryster medarbejdere og beboerne sammen og skaber nye relationer.
"Vi kan se og mærke, at brugen af musik og sang i vores daglige arbejde har stor effekt på vores beboere og deres livskvalitet. De trives bedre, de får en følelse af at kunne noget og lykkes med noget, også selv om de har en demenssygdom."
- Dorte Brix Lynge Isaksen, leder af Demenscenter Skovgården
Bag om projektet: Medarbejderne har modtaget kursus i musikterapi
Centerleder og medarbejderstab har været på kursus i brug af sang og musik
Alle medarbejdere på Demenscenter Skovgården har været på kursus i musikterapi på Aalborg Universitet. På kurset blev medarbejderne undervist i teorien bag musikteori og instrueret i konkrete greb til, hvordan man anvender musik i den daglige pleje og omsorg. Nogle medarbejdere har modtaget et kortere kursus på fire timer, mens andre er blevet uddannet som nøglepersoner i demenscenterets brug af musikterapi og har modtaget 12 timer undervisning. De øvrige medarbejdere henvender sig til nøglepersonerne, hvis de oplever udfordringer i brugen af sang og musik.
Videomateriale bruges som læringsværktøj for medarbejderne
På Demenscenter Skovgården bruger de den videobaserede Marte Meo-metode til at kompetenceudvikle internt i personalegruppen. Derfor videooptager de sommetider hverdagssituationer, hvor sang og musik er blevet brugt som redskab til at hjælpe en beboer. Videoerne bliver anvendt som læringsmateriale til personalemøder, hvor medarbejdere kan blive inspireret af, hvordan deres kollegaer har håndteret specifikke situationer ved hjælp af musikterapi. Sådan bliver den kollegiale sparring brugt som et aktivt værktøj til at løfte den enkelte medarbejders musikterapeutiske kompetencer. Samtidig kan det føles trygt at se sine kollegaer eller leder udfolde sig i sang, hvis man selv er en person, som synes, at det kan være grænseoverskridende at synge foran andre. Gennem Marte Meo-metoden fokuserer medarbejderne på, hvad der fungerer godt i den enkelte seance, så diskussionerne opbygger den enkelte medarbejders selvværd og lyst til at fortsætte med at anvende musikterapi som redskab.
Dorthe Lynge, leder af Demenscenter Skovgården, giver i denne video gode råd til, hvordan plejepersonalet kan komme i gang med at bruge sang og musik: Opmærksomhedspunkter og gode råd.
Samtidig kan du finde mere viden om forskningsbaggrunden samt en manual til at anvende musik og sang i pleje af personer med demens ved at klikke her.