Case: Beboere oplever livsglæde og øget trivsel gennem meningsfulde aktiviteter på plejecentre i Lolland Kommune
Glade beboere der har fået et hverdagsliv fyldt med værdighed og livskvalitet. Sådan beskriver teamlederen på Lykkeseje Plejecenter i Lolland Kommune beboerne, efter plejepersonalet er begyndt at bruge Nexus-konceptet. Konceptet giver personalet konkrete idéer til blandt andet at sætte meningsfulde aktiviteter i gang sammen med plejecentrets beboere.
Beboernes trivsel er øget på Lykkeseje Plejecenter, og der er blevet tændt et lys i beboernes øjne ifølge teamlederen på plejecenteret. Sådan har det været, siden plejepersonalet begyndte at arbejde med små forandringer i den enkelte beboers hverdagsliv med udgangspunkt i konceptet Nexus. Nexus hjælper plejepersonalet med at få øget fokus på at gribe de fortællinger, som beboerne fortæller om deres liv og omsætte det til aktiviteter, der er meningsfulde for den enkelte.
”Det har bragt mere glæde, fordi beboerne har indhold i deres liv. De sidder ikke bare og venter. Og den glæde - den smitter jo af.”
- Birgitte Topp-Jakobsen, teamleder, Lykkeseje Plejecenter
Nexus som koncept
Nexus er et koncept, som er med til at give plejepersonalet en bevidsthed og systematik i det daglige arbejde med beboerne. I Nexus arbejder plejepersonalet ud fra fem grundpiller, som hver især kan understøtte beboernes trivsel:
- Fysisk aktivitet
- Hjernegymnastik
- Meningsfuld beskæftigelse
- Social støtte
- Stressreduktion.
Det kan både være store og små aktiviteter, der bliver sat i gang med udgangspunkt i en af de fem grundpiller i Nexus. Plejepersonalet kan eksempelvis synge sange sammen med beboerne under morgenplejen, eller de kan sætte sig sammen med beboeren og kigge i et fotoalbum. Plejepersonalets øgede opmærksomhed på at igangsætte meningsfulde aktiviteter sker som en del af den daglige pleje og omgang med beboerne. Således er der ikke en fast struktur for, hvornår eller hvilke aktiviteter der bliver sat i gang for den enkelte beboer.
Hele personalegruppen kan sætte aktiviteter i gang med beboerne, men det er ikke nødvendigvis hver dag. Det skal give mening for beboerne, og de skal have lyst til det. På Lykkeseje Plejecenter er der beboere, der laver aktiviteter hver dag, mens andre gør det enkelte gange om ugen.
Alle af plejepersonalet har en lommemanual, som beskriver de fem grundpiller og giver inspiration til aktiviteter. En fysisk aktivitet kan for eksempel være en gåtur, og hjernegymnastik kan være at lave puslespil eller snakke om ordsprog. Plejepersonalet spørger nysgerrigt ind til beboernes livshistorie for at få ideer til, hvilke aktiviteter, der er meningsfulde for den enkelte. Meningsfulde aktiviteter handler nemlig om, at det er beboerens ønsker og motivation, der afgør, hvilken aktivitet, der bliver sat i gang.
Forskningsresultater fra USA for Silverado Cares plejehjem i ti stater viser, at beboere med let til moderat demens midlertidigt forbedrede deres kognition og ADL-formåen gennem en mere intensiveret indsats baseret med de fem grundpiller fra Nexus. Resultaterne fra projektet i Lolland Kommune i 2019 viser samme tendenser.
Nexus bliver udbredt til flere plejecentre i Lolland Kommune
Lolland Kommune har først afprøvet konceptet på to plejecentre og et dagtilbud. Den øgede trivsel og formåen, som beboerne har oplevet på blandt andet Lykkeseje Plejecenter betyder, at ti plejecentre er i gang med at bruge Nexus i plejepersonalets hverdag med beboerne.
Lykkeseje Plejecenter har desuden ansat en aktivitetsmedarbejder på 30 timer om ugen det første år. Aktivitetsmedarbejderen har haft fokus på at sætte aktiviteter i gang med beboerne og være med til at sikre, at Nexus er blevet implementeret af hele personalegruppen i opstartsfasen. Her har aktivitetsmedarbejderen sparret med plejepersonalet og givet input og inspiration til aktiviteter.