Case: Unge fritidsjobbere skaber liv og nærvær for beboerne på plejecentre i Horsens Kommune
Ældre beboere på plejecentre i Horsens Kommune får besøg af skoleelever om eftermiddagen efter skoletid. Det skaber livsglæde og trivsel hos beboerne og motiverer dem til nye aktiviteter og samtaler. Ordningen er med til at åbne plejecenteret op over for lokalsamfundet og skaber møder på tværs af generationer.
Horsens Kommune har i samarbejde med FOA udviklet en ”spireordning”, der får beboerne til at live op, og som giver gode samtaler og nærvær. I ordningen har kommunen ansat unge i alderen 13 til 17 år, der har fået fritidsjob som “spirer” efter skoletid på et plejecenter. Spirer kommer på arbejde med en friskhed, nysgerrighed og spontanitet, der skaber glæde og inspiration til nye og anderledes aktiviteter såsom spil på iPad eller ballonbadminton.
”Vi oplever, at spirerne giver borgeren glæde og lyst til at dele minder om deres liv. Det er fantastisk at opleve”
- Charlotte Gjørup, sundheds- og ældrechef Horsens kommune
De unge er tilknyttet en specifik afdeling på et af kommunens plejecentre. De kommer på plejecentret to gange om ugen. Der er både tilknyttet spirer på kommunens almindelige plejecentre samt på plejecentrene for borgere med demens.
Spirerne har mange forskellige arbejdsopgaver på plejecentret. De kan både spille spil, læse højt eller gå tur med de ældre beboere. Derudover kan de sammen med beboerne dække bord, skære frugt eller lægge tøj sammen. Spirernes løsning af de opgaver, de får stillet, er naturlig og umiddelbar, som gør beboerne nysgerrige og skaber nye indtryk i hverdagen.
Når spirerne fortæller om deres hverdag og skolegang, får det beboerne til at tænke på deres egen barndom. Det resulterer i gode samtaler om skolegang, fag og fremtidsplaner. Generationsmødet får bragt beboerne tilbage til deres unge dage, og spirerne lærer samtidig noget om deres by og ”de gamle dage”. På den måde får spirerne bragt en livsglæde frem hos beboerne.
Når spirerne møder ind på arbejde, får de at vide, hvis der er specifikke aktiviteter, som plejecentret ønsker, at de laver med beboerne. Det kan fx være at bage pizzaer, eller en aktivitet en beboer har ønsket. Spirerne kan også selv foreslå idéer til aktiviteter. Blandt andet har de unge selv taget initiativ til en spilleaften og en quizaften med beboerne. På et plejecenter er de to tilknyttede spirer på arbejde sammen en dag om ugen, hvor de kan lave noget sammen. På den måde kan de planlægge aktiviteter for flere beboere.
I dag er der ansat 20 spirer på 12 plejecentre i Horsens Kommune, og kommunen ønsker at ansætte spirer i fritidsjob på alle plejehjem.
Spireordningen i Horsens Kommune er startet som led i kommunens strategi om rekruttering til Sundheds-og Ældreafdelingen. De unge får en oplevelse af, hvad det vil sige at arbejde med mennesker, og det er forhåbningen, at flere kan blive motiveret til at se sundheds- og omsorgsfaget som en karrierevej med både faglige og personlige udfordringer.
”Det er et hyggeligt arbejde, hvor der er tid til at lytte og snakke med de ældre. Jeg synes, at det er lærerigt og sjovt, og så er det dejligt at gøre andre mennesker glade.”
- Spire, 15 år, Horsens Kommune