xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Inspirationsmateriale: Skab livsglæde og nærvær på plejehjem i samarbejde med civilsamfundet

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et inspirationsmateriale, der belyser, hvordan plejehjem gennem inddragelse af civilsamfundet, selvbestemmelse og valgfrihed kan skabe en større livsglæde for ældre.

VIDEN OG INSPIRATION 20 AUG 2024

Formålet med informationsmaterialet er at give plejehjem inspiration til at samarbejde med civilsamfundsaktører om at øge beboernes trivsel med afsæt i den enkeltes beboeres ønsker og behov. Informationsmaterialet er især rettet mod ansøgere til puljen Plejehjem med livsglæde og nærvær (2025-2027), men vil også generelt kunne bruges som faglig inspiration til arbejdet på ældreområdet.

En af de bærende værdier i ældrereformen er et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund. Der er lagt op til, at civilsamfundet og andre lokale fællesskaber, fx den lokale børnehave, skole, forening eller erhvervsliv spiller en rolle i at øge kvaliteten og livsglæden i ældreplejen, bl.a. gennem meningsfulde aktiviteter og fællesskaber for den enkelte plejehjemsbeboer. I inspirationsmaterialet beskrives en række tilgange, metoder og redskaber til at arbejde personcentreret. Du kan også læse om, hvordan sam¬arbejdet mellem plejehjem og civilsamfundsaktører kan foregå i den daglige praksis, herunder hvilke forudsætninger der skal være til stede for, at samarbejdet lykkes og har po¬sitiv effekt.

Inspirationsmaterialet er baseret på desk research, hvor vi har gennemlæst udvalgt litteratur med relevans for afdækningen, samt casebesøg på seks udvalgte plejehjem.

Indhold

  1. Introduktion
  2. Tilgange til at sætte borgeren i centrum
  3. Samarbejdsmodeller mellem plejehjem og civilsamfundsaktører
  4. Temaer, greb og tilgange til samarbejdet mellem plejehjem og civilsamfund

Hent inspirationsmaterialet

Læs mere om puljen