Forløb med Demensrejseholdet
Med et forløb med Demensrejseholdet får I som plejepersonale kompetencer til at styrke plejen og omsorgen for mennesker med demens. Kommuner og private leverandører på ældreområdet kan søge om forløb, når der åbnes en ny pulje.
Et forløb med Demensrejseholdet tager udgangspunkt i konkrete oplevelser fra medarbejdernes hverdag med borgerne. I får ny viden og lærer konkrete metoder at kende, men samtidig skal I under forløbet løbende afprøve metoder i praksis og reflektere over deres effekt bl.a. for borgernes trivsel.
Et forløb med Demensrejseholdet er ikke et klassisk kursus i demens. Det er et forløb, som tilfører nye metoder, men som i lige så høj grad lærer jer at sætte ord på og udvikle det, som I i forvejen gør og lykkes med i forhold til borgerne. Vi har fokus på den kultur, som danner rammen om jeres arbejde og arbejder med faglig refleksion og dialog som værktøjer til at løse udfordringer.
I øjeblikket gennemfører Demensrejseholdet en række forløb med henblik på at nedbringe brugen af antipsykotisk medicin. Det er et målsætning i Demenshandlingsplanen 2025 at nedbringe brugen af antipsykotisk medicin til mennesker med demens. De næste rejseholdsforløb begynder i 1. halvår af 2025, og herefter starter der løbende forløb op i 2. halvår af 2025 samt i 1. halvår af 2026.
Forløbene faciliteres af en af vores demensrejseholdskonsulenter. De har alle en bred vifte af praksiserfaring, viden og kompetencer om ældreplejen.
Forløbet
Et forløb består af ca. 14 dage fordelt på 16-20 uger, hvor demensrejseholdet kommer hos plejeenhederne, og via praksisnær læring og refleksion giver medarbejderne redskaber til at styrke omsorgen og plejen for mennesker med demens med henblik på at kunne nedbringe mængden af antipsykotisk medicin. Aktiviteterne bygges op, så der veksles mellem temadage (viden) og læringsgrupper (refleksion). Et forløb kan eksempelvis se sådan ud:
Sådan søger I
I kan kun søge om forløb med Demensrejseholdet, når der åbnes en ny pulje.
Den seneste pulje, som afholder forløb fra januar 2025 - juni 2026, havde ansøgningsfrist 7. oktober 2024. Der forventes senere at blive udmeldt endnu en pulje til forløb i 2. halvår af 2026.
Læs mere om forløb med Demensrejseholdet
Vidste du...
- I Danmark bliver i omegnen af 20 procent af mennesker med demens behandlet med antipsykotisk medicin, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
- Brug af antipsykotika til mennesker med demens forøger dødeligheden inden for et halvt år med 35 procent ifølge Videnscenter for Demens.
- Ifølge Sundhedsstyrelsens seponeringsliste giver antipsykotisk medicin disse centrale bivirkninger: Svimmelhed, faldtendens, hukommelsesbesvær og konfusion. Konfusion hos mennesker med demens kan medvirke til, at de tilbageværende ressourcer svækkes, og medarbejderne får sværere ved at aflæse og afkode signaler. Det kan altså blive sværere at arbejde med relationsdannelse og en personcentreret tilgang.
- I sommeren 2024 vil 650 nøglepersoner i kommunale eller private plejeenheder have gennemført et forløb med Demensrejseholdet.