xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Skip to content

Datadreven indsats

En central del af Fælles om ungelivet er at indsamle lokale og aktuelle data om målgruppen, det vil sige børn og unge i aldersgruppen 12-18 år.

Dataindsamlingen er koncentreret om unges rusmiddelbrug og niveauet af beskyttende faktorer som fx forældrenes involvering og deltagelse i fritidsliv. De lokale data skal være med til at skabe dialog om udfordringer, målsætninger og løsninger og sikre, at løsninger matcher udfordringerne lokalt. Både kommune, forældre, fritidslivsaktører, lokalsamfund, skole og børn/unge indgår i dialogen.

Indsamlingen og formidlingen af lokale data skal ligeledes være med til at engagere og motivere forældre, fritidsliv og lokalsamfund til at sikre rammer omkring de unge, der opmuntrer til et reduceret alkoholforbrug og beskytter mod brug af tobak, nikotin og stoffer. Data skal indsamles årligt, så de data, der præsenteres og tages afsæt i, er aktuelle. Data kan på den længere bane bruges til at formidle udviklingen i de unges brug af rusmidler og niveauet af beskyttende faktorer.

Monitoreringen af lokale data i programmet gennemføres i samarbejde med Ungeprofilundersøgelsen under BørnUngeLiv. I Fælles om ungelivet anvendes følgende delundersøgelser af Ungeprofilundersøgelsen, der er dækkende for programmets målgruppe:

  • Elever i udskolingen (7.- 9. klasse)
  • Unge i aldersgruppen 15 - 30 år, der går på en ungdomsuddannelse i den deltagende kommune.

Fælles om ungelivet har i samarbejde med BørnUngeLiv udarbejdet en spørgeramme i Ungeprofilundersøgelsen til brug i kommunerne med spørgsmål relateret til dels forældre, fritidsliv og fællesskaber som beskyttende faktorer, dels unges brug af rusmidler.

Læs mere om data-fasen

Næste princip: Lokal involvering og handling