xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nyt vægttabsmiddel: Vægttabsmidler har generelt stadig kun en lille rolle i behandling af overvægt

IRF har vurderet et nyt vægttabsmiddel, Wegovy, på baggrund af medicinens bivirkninger, effekt, og pris. Den samlede vurdering er, at det på nuværende tidspunkt kun skal bruges efter en konkret lægefaglig vurdering sammen med den person, der ønsker et vægttab. Brug af lægemidler skal aldrig være det første valg i behandlingen af overvægt.

15 DEC 2022

Rationel Farmakoterapi i Sundhedsstyrelsen (IRF) vurderer løbende nye lægemidler ud fra, om de kan anbefales til brug i almen praksis. Derfor har IRF set på Wegovy (semaglutid), som netop er kommet på markedet i Danmark.

IRFs vurdering er, at Wegovy (semaglutid) tyder på at være det mest effektive lægemiddel mod vægttab i forhold til de andre lægemidler på markedet, der er godkendt til behandling af overvægt. Men lægemidlet har kun en plads i behandlingen af overvægt efter en konkret lægefaglig vurdering.

Studier har vist, at personer med overvægt, der bruger lægemidlet, taber sig, når det tages sammen med en kaloriereduceret kost og fysisk aktivitet. Til trods for den kliniske effekt anbefaler IRF, at lægemidler generelt kun skal have en mindre rolle i behandlingen af overvægt. Og at det kun bruges til mennesker med overvægt, der er motiverede til at være fysisk aktive og spise en kost, der er lavere på kalorier end det dagligt anbefalede.

”Vores vurdering bygger blandt andet på, at der er bivirkninger ved at bruge præparatet, samtidig med at der er en høj behandlingspris, og vi ser ind i, at mennesker med svær overvægt skal tage det hele livet, hvis de skal holde vægttabet. Vi afventer stadig studier, der kan tydeliggøre effekten hjerte-kar-sygdomme. De studier kan være med til at ændre på vurderingen”, siger chefkonsulent Solveig Forberg.

”Bivirkninger fra mave-tarm-kanalen ses ofte, når man behandler med vægttabsmidlerne, der er på markedet. I de studier om Wegovy, hvor der bliver rapporteret bivirkninger, fylder gener fra mave-tarm-kanalen en del. Faktisk så meget, at flere stopper med behandlingen eller ikke kan komme op på den anbefalede dosis på grund af fx kvalme, mavesmerter eller diarré. Vi har også lagt vægt på, at den gode effekt af Wegovy er i kombination med, at personerne i studierne har spist mindre end normalt og har været mere fysisk aktive”, siger Solveig Forberg.

Wegovy har i 4 godkendelsesstudier vist et vægttab på omkring 10-15% af deltagernes vægt for de personer, der fik lægemidlet. Når behandlingen med lægemidlet stopper, sker der for de flestes vedkommende det, at de tager på i vægt igen. IRF er derfor bekymrede for, om personerne kan holde deres vægttab over tid. Det vil betyde en stor blivende udgift for den enkelte person, der bruger lægemidlet og på samfundsniveau, hvis en stor gruppe af mennesker med svær overvægt skal have præparatet.

Læs præparatanmeldelsen her