Kom til webinar om trivsel for borgere og medarbejdere i ældreplejen
Få inspiration til, hvordan I kan arbejde med en sammenhængende indsats for at styrke tryghed og trivsel for både borgere og medarbejdere i ældreplejen.
For medarbejdere i ældreplejen er det en kernekompetence at sikre borgernes trivsel i hverdagen. Det er en kompleks opgave, der stiller høje krav til medarbejderne - ikke mindst når der skal gives pleje og omsorg til borgere med demens.
På Sundhedsstyrelsens implementerings- og læringsforløb har kommunerne arbejdet med det, vi kalder trivsel i et dobbeltperspektiv. Det er en sammenhængende indsats, hvor både borgernes og medarbejdernes trivsel og tryghed kobles tættere sammen i hverdagen. Det er gavnligt for at forebygge, håndtere og lære af voldsomme episoder i ældreplejen, da det skaber en ensartet og tryg hverdag for de ældre og et trygt arbejdsliv for medarbejderne.
Sundhedsstyrelsen afholder derfor webinaret ”Trivsel for borgere og medarbejdere”. Formålet er at udbrede viden, konkrete erfaringer og gode råd til, hvordan man har arbejdet med at understøtte den sammenhængende indsats for både at skabe tryghed og trivsel for borgere og medarbejdere.
Hvad får du ud af det?
• Viden om, hvordan medarbejdertrivslen og borgertrivslen hænger sammen, og hvorfor det er vigtigt at beskæftige sig med trivsel i et dobbeltperspektiv.
• Inspiration til, hvordan man kan arbejde med at styrke borgertrivslen hos mennesker, der lever med demens.
• Viden om, hvorfor det kan være udfordrende at være medarbejder i et arbejde med høje følelsesmæssige krav, og gode råd til at lave tiltag, der styrker medarbejdertrivslen og arbejdsglæden.
Hvem kommer du til at møde?
På webinaret kommer du bl.a. til at møde:
• Anneke Dapper-Skaaning, psykolog, underviser, oplægsholder og forfatter til ”Demenssprog, Lær at forstå mennesker med demens” og ”Verdens vigtigste arbejde”. Anneke har mere end 30 års erfaring indenfor demensområdet og har bl.a. beskæftiget sig med undervisning og supervision. Anneke har også tidligere arbejdet på Sundhedsstyrelsens demensrejsehold og værdighedsrejsehold.
• Afsnitsleder Maj-Britt Vendelbo Toft og demenskoordinator Line Henriksen fra Stevns Kommune, som efter et implementerings- og læringsforløb har arbejdet med at skabe en refleksionskultur med psykologisk tryghed for at forebygge, håndtere og lære af voldsomme episoder.
• Therese Marie Dyrby fra konsulenthuset Realize, som har udarbejdet et inspirationskatalog for Sundhedsstyrelsen med eksempler på, hvilke tiltag kommuner, selvejende og private leverandører har arbejdet med efter at have deltaget i et implementerings- og læringsforløb.
Målgruppe
Webinaret er målrettet ledere og medarbejdere på ældreområdet, som arbejder enten på plejehjem, i hjemmeplejen eller på midlertidige ophold. Det kan også være relevant for ledere og medarbejdere andre steder, fx i tværgående, lokale arbejdsmiljøorganisationer, blandt demenskoordinatorer, på træningscentre, hospitaler, uddannelsesinstitutioner mv. Derudover kan forvaltninger i kommuner og regioner finde viden og inspiration i webinaret, når der skal iværksættes initiativer på området.
Andre interesserede er selvfølgelig også velkomne til at deltage.
Se gerne webinaret med dine kollegaer, så I kan blive klogere sammen.
Tilmelding
Webinaret er gratis og afholdes tirsdag den 6. maj kl. 13-14.
Når vi har fået din tilmelding, modtager du en bekræftelsesmail, og senest dagen før webinaret modtager du linket til webinaret.
Husk at skrive din mailadresse korrekt, så du er sikker på at modtage den relevante information og link til arrangementet. Webinaret vil blive lagt ud på Sundhedsstyrelsens hjemmeside efterfølgende, og alle deltagere får tilsendt et link til optagelsen.
Trivsel i et dobbeltperspektiv
En vellykket indsats i forhold til at forebygge og håndtere voldsomme episoder og udadreagerende adfærd kan ikke løses ved alene at have fokus på enten den borgerrettede indsats eller på medarbejdernes arbejdsmiljø. Tværtimod er der behov for en sammenhængende indsats, hvor både borgernes trivsel og tryghed samt de ansattes arbejdsmiljø kobles tættere sammen og integreres i hverdagen. Denne sammenhængende indsats betegner vi at arbejde med trivsel i et dobbeltperspektiv.
Læs mere om trivsel i et dobbeltperspektiv i Sundhedsstyrelsens anbefalinger og inspiration til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd i ældreplejen