Et elektronisk kostkort har hjulpet med at forebygge dårlig ernæringstilstand og uønsket vægttab blandt beboere på plejeboligenheder i Horsens Kommune. Kortet , der er en bestillingsformular i omsorgssystemet, sikrer, at borgere får kost med den rette konsistens. Kostkortet er blevet udviklet som en del af et større kompetenceløft og udvikling af ernæringsindsatsen.
Formularen er brugervenlig og integreret i omsorgssystemet. Det reducerer arbejdsgangene for sygeplejerskerne og plejepersonale, da de samtidig med at de foretager en ændring i borgerens kost i borgerens omsorgsjournal kan ændre bestillingen af mad fra produktionskøkkenerne. Brugen af kostkortet styrker dermed overleveringen af informationer om eventuelle ændringer i borgernes behov.
Brugen af kostkortet og løbende koordineringsmøder med en fast dagsorden skaber sammenhæng i ernæringsindsatsen på tværs af plejeboligenheder og produktionskøkkener.
Bestillingen og den løbende opdatering via kostkortet sker gennem fire trin
En sygeplejerske vurderer konsistensbehov ved indflytning
Første trin er, at en sygeplejerske og en kontaktperson fra plejepersonalet afholder et møde med borgeren ved indflytning. Her afdækkes kostvaner og eventuelt tygge- og/eller synkebesvær, og borgerens kostbehov vurderes. Vurderingen understøttes af
en konsistensguide, som er udarbejdet til formålet.
Sygeplejersken dokumenterer og bestiller mad
Næste trin er, at sygeplejersken taster sin vurdering af borgerens konsistensbehov ind i det elektroniske kostkort, som findes i borgerens omsorgsjournal. Herefter sender sygeplejersken kostkortet til produktionskøkkenet direkte fra omsorgssystemet. Det er muligt at bestille kost med forskellig konsistens til forskellige måltider - fx blødere konsistens til aften, hvor energiniveauet hos borgeren kan være lavere.
Produktionskøkkenet modtager bestilling via omsorgssystemet
Som tredje trin modtager produktionskøkkenet kostkortet via en mail. De modtager kostkort af nye borgere, hvis der bliver foretaget ændringer i en borgers kort, eller hvis en borger ikke længere bor på enheden. Produktionskøkkenet tjekker dagligt beskeder og registrerer eventuelle ændringer i deres produktionsliste.
Sygeplejersken observerer borgerens udvikling
Det fjerde trin er, at sygeplejersken gennem løbende dialog med plejepersonalet og regelmæssige vejninger af borgeren observerer eventuelle ændringer. Hvis sygeplejersken observerer et vægttab eller er bekymret for ernæringstilstanden hos borgeren, kan det medføre konsistensændringer i kosten.
Oplæring i det elektroniske kostkort
Udvalgt plejepersonale og alle sygeplejersker på kommunens 21 plejeboligenheder er blevet oplært i brugen af det elektroniske kostkort. Personalet har deltaget i et oplæg på to timer, hvor de har lært, hvordan man dokumenterer i kortet, observerer tegn på nedsat tygge- og/eller synkefunktion og anvender konsistensguiden.
Kommunen har også udarbejdet tydelige beskrivelser af arbejdsgange samt rolle- og ansvarsfordeling for brugen af kostkortet.