Samarbejde mellem centralkøkken og plejecentre giver lækker mad i Odense Kommune
Mad, måltider og ernæring har stor betydning for borgeres helbred, livskvalitet og evne til at fungere i hverdagen. Derfor har Odense Kommune igangsat et samarbejde mellem kommunens centralkøkken og flere lokale køkkener ude på plejecentre, som har fokus på velsmagende og ernæringsrigtig mad.
Odense Kommune har udviklet ’Odensemodellen’, som drejer sig om at sikre, at arbejdet med mad, måltider og ernæring i det rehabiliterende samarbejde med borgerne foregår systematisk og professionelt. Modellen er et samarbejde mellem et centralt køkken og lokalkøkkener ude på plejecentrene.
Læs mere om Odensemodellen på Mad og Måltiders hjemmeside: Odensemodellen
Det centrale køkken, Byens Køkken, leverer tre gange om ugen den varme mad til afdelingskøkkenerne på plejecentrene. Plejepersonalet færdigtilbereder maden lokalt og stimulerer på den måde borgernes sanser og appetit.
Personalet i Byens Køkken har haft en høj faglighed og består af kokke, bagere, slagtere, ernæringsassistenter, økonomaer og diætister. Det har gjort det muligt at levere mad og kostformer, som er tilpasset borgernes ernæringsbehov. Morgenmad, frokost og mellemmåltider til borgerne er blevet tilberedt i de lokale køkkener ude på plejecentrene.Tre elementer har været afgørende for at få samarbejdet til at fungere
Nye ovne installeret
For det første er der blevet installeret nye dampovne på plejecentrene, som skal sikre, at plejepersonalets daglige arbejdsgange understøttes. Dampovnene sikrer fx, at maden ikke brænder på, hvis personalet akut skal hjælpe en borger. På den måde kan plejepersonalet færdigtilberede maden uden at gå på kompromis med plejeopgaverne.
Mad- og måltidsmentorer
For det andet er der blevet ansat mad- og måltidsmentorer, som agerer bindeled mellem Byens Køkken og plejecentrene. Mad- og måltidsmentorerne er specialister inden for ernæring, sundhed og måltider. Deres opgave er at understøtte alle madsituationer løbende. Det sker fx ved at støtte og undervise plejepersonalet i, hvordan de skal færdigtilberede og anrette maden, så kvaliteten bliver bevaret.
Madbestilling
Som det tredje og sidste element undervises plejepersonalet af mad- og måltidsmentorerne i at bestille mad fra centralkøkkenet. Undervisningen fokuserer på, at plejepersonalet bestiller maden med tanke for borgernes ernæringsbehov.