xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Specialkost

Borgere med dysfagi foretrækker smukt smørrebrød

Mad til borgere med dysfagi virker mere indbydende, hvis det ligner de øvrige beboeres mad. Derfor har Madservice Aalborg arbejdet med udseendet på smørrebrød med modificeret konsistens, så det ligner almindeligt smørrebrød.

Opdateret 08 OKT 2019
Madservice Aalborg har tidligere fremstillet smørrebrød med modificeret konsistens, som havde en firkantet facon. Det har altid haft samme smag som almindeligt pålæg, men pålægget har ikke lignet. For at give borgere med dysfagi den samme madoplevelse som andre borgere, begyndte Madservice Aalborg at eksperimentere med formen og udseendet på pålægget. Det har betydet, at der nu serveres smørrebrød, som både ligner og smager som almindeligt smørrebrød, selvom det har en modificeret konsistens. Det har vakt stor glæde hos borgerne med dysfagi. 

Her er trin-for-trin, hvad Madservice Aalborg har gjort

nummer et

Afdæk borgernes ønsker

Første trin er at tale med borgere med dysfagi for at afdække deres ønsker til nye pålægstyper. Ud fra borgernes ønsker har Madservice Aalborg sat sig mål for, hvilke pålægstyper de gerne vil udvikle.
nummer to

Udvikl nye teknikker

Madservice Aalborg har som næste trin undersøgt markedet for forme. Derefter har Madservice Aalborg forsøgt at udarbejde pålæg i nye forme. Fx har de forsøgt at få en æggeskive til at ligne et almindeligt æg med en æggeblomme i midten og æggehvide udenom. I alle de nye opskrifter er der anvendt rene råvarer frem for puréer og tilsætningsstoffer. Derfor er det ikke nødvendigt at berige smørrebrødet.
nummer tre

Test smørrebrød

Når nyt pålæg til smørrebrød er udviklet, har Madservice Aalborg som næste trin taget kontakt til de plejehjem med borgere, der får mad med modificeret konsistens, for at få respons på maden. På baggrund af borgernes tilbagemeldinger har Madservice Aalborg videreudviklet deres pålæg.

Tre elementer har vist sig at være vigtige:

  1. Pålæggets konsistens skal være den rette,
  2. Pålægget skal være let at synke, og
  3. Pålægget skal smage godt.

Ergoterapeuter har været behjælpelige med at vurdere, om maden har haft den rette konsistens.

nummer fire

Gør smørrebrødet til en del af hverdagens menu 

Sidste trin har været at tilføje smørrebrødet som en del af den daglige fremstilling af mad med modificeret konsistens.

”Det betyder meget for dem, at de kan spise noget, som ligner det, de andre spiser. Det har en stor værdi.”
- Mariann Kjær Jensen, assisterende leder i Madservice Aalborg

Borgerne synes, at smørrebrødet ser mere indbydende ud

Madservice Aalborg har fået tilbagemeldinger fra borgere, som synes, at smørrebrødet ser mere indbydende ud og samtidig har en god smag. 

Gode råd fra Madservice Aalborg 

gode råd

Det kræver tålmodighed at finde forme, som både er levnedsmiddelgodkendte og har den rette form og størrelse til, at maden kan indeholde det korrekte næringsindhold

 

Det kræver eksperimenter og tålmodighed at finde frem til de rette opskrifter og teknikker. Medarbejderne skal have gå-på-mod og skal finde det spændende at arbejde med at udvikle nye opskrifter

 

Det er en god idé at begynde med at udvikle få, enkle opskrifter, hvis man skal arbejde med mad til borgere med dysfagi. Det giver succesoplevelser fra start, når man lykkes med at udvikle opskrifterne, og det giver mod på at udvikle flere opskrifter.