xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Dårlig samvittighed

Som forældre kan man blive ramt af følelsen af ikke at slå til eller blive udfordret på, om man “gør det rigtige” eller “gør det godt nok”.

Nogle forældre kan opleve at føle skam, skyld og dårlig samvittighed over ikke at slå til. Børn og unges hjerner er ikke færdigudviklede, og den unge har derfor brug for, at du tør være tydelig, guide og sætte grænser. Også selvom det kan medføre svære følelser og ubehagelige skænderier. Det er helt naturligt.

Læs også: Forstå din teenagers hjerne

Måske der er ting, du ville ønske, du havde gjort anderledes. Men når du rammes af negative følelser som skam og skyld, flyttes fokus fra barnet og det egentlige problem, hvilket kan ende i en ond cirkel af dårlig samvittighed.


Der kan være situationer, hvor dit barn vil være uenig med dig i din beslutning. I de situationer behøver du ikke at forsvare eller forklare dig.

Læs også: Hvad er til diskussion, og hvad er ikke?

I situationen virker du måske selvsikker og fornuftig, men efterfølgende kan den dårlige samvittighed snige sig ind i tankerne, og du kan begynde at tvivle på dig selv. Ifølge psykolog Ulla Dyrløv, er det mest hensigtsmæssige for jer begge, at du udviser, at du har styr på det, og at du har sat tydelige rammer for, hvad der er rigtigt og forkert:

“Skyld og dårlig samvittighed kan opstå fra små hverdagssituationer til større livsomvæltende begivenheder. Det kan plage dine tanker, at du er skyld i at sætte dit barn i en uønsket situation. Læg i stedet den dårlige samvittighed på hylden og tag styringen som forælder. Du skal definere rammerne, som du altid har gjort, og være tydelig overfor dit barn.”

Opdateret 24 MAR 2022