xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Bliver mit barn mobbet?

I teenageårene er behovet for at indgå i fællesskab stort. Børn gør meget for at høre til og være en del af fællesskabet, og det er mange forældres bekymring at have et barn, der mobbes, holdes uden for eller ignoreres af fællesskabet.

At blive ekskluderet fra et fællesskab eller at blive mobbet kan opleves som skamfuldt, og for mange vil det være naturligt at skjule det for omverdenen. Børn holder det ofte hemmeligt for deres forældre, fordi de synes, det er pinligt og flovt og ikke vil belemre forældrene med den viden.

 

At blive mobbet kan sætte spor langt ind i voksenlivet. Det er alvorligt, og det er mange forældres bekymring at have et barn, der bliver udstødt fra fællesskabet, mobbet eller ignoreret af sine omgivelser. Hvis du finder ud af, at dit barn er udsat for mobning, er det en god idé at tale med familie og venner.

Kig efter de ydre tegn på mistrivsel

Hvis du er i tvivl, om dit barn bliver mobbet, kan du først og fremmest se på de ydre tegn på mistrivsel.

Læs mere om de ydre tegn på mistrivsel på siden: "Hvornår skal jeg bekymre mig?”

Hvis der er tale om mobning, vil dit barn som regel vise en eller anden grad af selvkritik og vil måske begynde at sige ”Jeg er kedelig at være sammen med” eller ”Jeg kan godt forstå, at jeg ikke har nogen venner”. Det handler om at få skabt en situation, hvor dit barn får lyst til og mod på at fortælle dig om sine vanskeligheder.

Læs også: Vær nysgerrig når I taler sammen

Det kan være en proces, der tager alt fra uger til måneder. Søg hjælp hos familie og venner, og prøv at se på flere forskellige arenaer, hvor dit barn lever sit liv. Hav f.eks. øje for om det er i fritidsaktiviteterne mobningen foregår, eller om det er i skolen eller i nabolaget.

Tag dig tid og få støtte

Det er vigtigt, at du selv får hjælp og støtte til at håndtere den svære situation. Ved at bevare roen og overblikket, kan du bedre tage hånd om situationen og hjælpe dit barn. Det kan være en god idé at få hjælp udefra til at få drøftet det hele godt igennem. Der er i denne situation brug for, at du som forælder ikke skynder dig. Du skal først og fremmest vise dit barn, du er klar til at lytte og forstå, er tålmodig og udviser styrke.

 

Læs også: Er mit barn god mod andre?

Som forælder til et barn i krise bliver din hjerne også belastet. Du tænker ikke så klart som normalt, og det kan være svært at skabe sig det fornødne overblik. Du skal derfor sørge for at få lidt ro og refleksion, indtil du får styr på dine egne følelser. Når du selv er faldet til ro og har fået talt med dit barn, kan du begynde at planlægge den efterfølgende handling.

Husk: Den bedste kilde til viden er direkte fra dit barn

Mobningen kan også finde sted på sociale medier. Det er her vigtigt, at du husker på, at adgangen til din viden skal gå gennem dit barn. Der skal være tillid og respekt mellem jer. Ty ikke til den “lette” løsning ved at gå i dit barns Messenger-beskeder eller lignende. Det vil kun skabe afstand mellem jer og mistillid til dig.

 

Opdateret 24 MAR 2022