xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Det handler om god skærmtid

At vinde opmærksomhed hos en teenager kan være kompliceret, særligt hvis konkurrenten er digital. Skærmen kan være en kilde til konflikter i mange hjem, men skærmtid er ikke nødvendigvis en dårlig ting.


Langt hen ad vejen kan det være godt at indføre retningslinjer om skærmbrug, men det kan være problematisk kun at fokusere på skærmtiden. Der er stor forskel på at spille Candy Crush eller bingewatche en serie på Netflix og at følge med i klassetråden på Snapchat, se Youtube-videoer om sin hobby, eller at være sammen med sine venner over et spil.

At være online er i mange sammenhænge en naturlig forlængelse af de fællesskaber, venskaber og interesser, man har, og samtalen på Instagram kan være lige så vigtig som samtalen i skolen. På den måde kan skærmtiden bidrage positivt til teenagerens sociale liv – så længe der også er plads til, at teenageren kan pleje sine venskaber i den fysiske verden.


”Da jeg var ung, var man sammen fysisk, men sådan er det ikke i dag. De er sammen, men hjemme på værelserne. De sidder og snakker sammen hele tiden – de er bare sammen på en anden måde. Det er en ny tid. Det er svært at vide, om man tackler den rigtigt. Der er jo ikke noget fortilfælde”

Far til dreng på 15 år

Kilde: Undersøgelse blandt forældre til teenagere, Epinion for Sundhedsstyrelsen (2021)

Det kan være svært at få indsigt i, hvad din teenager bruger skærmtiden til – og man har naturligvis også ret til et privatliv. For at lære mere om din teenagers skærmforbrug, kan du begynde at stille spørgsmål i stedet for at lave begrænsninger. Når du flytter fokus fra skærmtiden til kvaliteten af skærmindholdet, vil din teenager føle sig mødt.

Læs også: Du behøver ikke være ekspert

Hvad kan du spørge din teenager om?

 • Hvad går spillet ud på?
 • Hvad sker der, hvis du nu forlader spillet?
 • Hvad trender på TikTok lige nu?
 • Hvor lang tid varer det, du laver? Hvad gør det spændende?

Skab balance

Der skal være plads til skærmtid, men der skal også være plads til aktiviteter, der ikke foregår foran en skærm. Det handler om at finde en balance. Vi har opsummeret seks råd til at skabe en god balance:

 • Bring din teenager ind i samtalen, når du skal lave retningslinjerne for skærmtid. Som forælder bestemmer du, men der er større sandsynlighed for, at retningslinjerne overholdes og respekteres, hvis alle bliver hørt.
 • Forklar, hvorfor reglerne er, som de er. Du kan for eksempel forklare din teenager, hvorfor det er vigtigt at slukke skærmen inden sengetid for at opnå kvalitetssøvn.
 • Vær selv det gode eksempel og overhold selvsamme regler for skærmtid
 • Skab gode skærmvaner. Det kan for eksempel være, at man har telefonen på lydløs til sociale arrangementer, og at man ikke bruger sociale medier, når man har undervisning.
 • Snak med hinanden om, hvad I bruger skærmene til – og brug dem sammen.
 • Sørg for at give plads. Teenagere kan have dage, hvor de har brug for mere tid foran skærmen. Hvis du viser forståelse for det, vil din teenager opleve din adfærd som forstående, hvilket giver en følelse af accept og skaber gensidig respekt mellem jer.
 • Sørg for at der at der er balance mellem stillesiddende skærmaktivitet og fysisk aktivitet i løbet af hverdagen.
Læs også: Hvad er til diskussion og hvad er ikke?
Opdateret 24 MAR 2022