xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Du behøver ikke være ekspert

Ved du, hvordan din teenager bruger sociale medier? Måske har du forsøgt at vise interesse, men uden at blive inddraget. I så fald er du en helt almindelig forælder med en teenager i hjemmet.

 

Løsrivelse fra forældrene er et vilkår hos teenagebørn. Digitale medier medfører ofte, at noget af ungdomskulturen er skjult for dig som forælder. Unge søger fællesskaber, at være sociale, dyrke fælles interesser, udforske verden og dem selv. I dag foregår det også digitalt. Det betyder ikke, at du ikke skal være en del af det, for mange unge ønsker sine forældres nysgerrighed.

Læs også: Vær nysgerrig når I taler sammen

Udnyt din egen uvidenhed

Ønsker du en god kommunikation med din teenager om digitale medier og online adfærd, er det en god ide at være nysgerrig og stille spørgsmål.

”Jeg synes selv, jeg prøver at være interesseret i deres hverdag og følge med i, hvad der foregår og rører sig. Jeg har ikke TikTok, men så kigger man lige lidt over skulderen, når de sidder med Ipad’en. De er gode til at forklare, og jeg er god til at stille dumme spørgsmål. Man er nødt til at snakke om noget af det, der fylder hos dem”

Far til dreng på 14 år

Kilde: Undersøgelse blandt forældre til teenagere, Epinion for Sundhedsstyrelsen (2021)

Du behøver ikke at være digital ekspert for at tale med din teenager, men din nysgerrighed bør være oprigtig. Det kan være irriterende for alle at skulle forklare det samme mange gange. Viser du nysgerrighed og interesse, er børn og unge mere tilbøjelige til at komme til dig.

Skulle der opstå en episode, er det mere sandsynligt, at du bliver involveret, hvis du tidligere har vist interesse og nysgerrighed. Det handler ikke om, hvor meget du ved, men om at du viser interesse.

Læs også: Nysgerrighed og forståelse kan give adgang til den unges digitale verden

Du kender dit barn bedst

  • Hvis du vurderer, at der er udfordringer i hjemmet med forbruget af digitale medier, er det helt okay, at du handler på det. Snak med din teenager om sociale medier, computerspil og telefon, og vis interesse og nysgerrighed.
  • Vær ærlig og forklar din teenager, at du gerne vil vide mere om hans eller hendes digitale liv. Det er vigtigt for de unge, at dit ønske om at vide mere ikke forveksles med, at du vil snage i deres online verden.
  • Det er vigtigt at acceptere, at der vil være nogle ting, du ikke får noget at vide om. 
Opdateret 24 MAR 2022