xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Retningslinjer for massivt vægttab og diabetiske fodsår

Sundhedsstyrelsen udgiver to faglige visitationsretningslinjer - for massivt vægttab og diabetiske fodsår. De faglige visitationsretningslinjer er faglig rådgivning, som skal være med til at sikre, at patienterne får den behandling, som de har behov for, og samtidig er vurderet efter de krav, der er til behandlingen.

17 DEC 2013

Sundhedsstyrelsen udgiver to faglige visitationsretningslinjer:

  • Faglig visitationsretningslinje for plastikkirurgisk korrektion efter massivt vægttab
  • Faglig visitationsretningslinje for diabetiske fodsår

De faglige visitationsretningslinjer er faglig rådgivning, som skal være med til at sikre, at patienterne får den behandling, som de har behov for, og samtidig er vurderet efter de krav, der er til behandlingen.

Plastikkirurgisk korrektion efter massivt vægttab

Et stort vægttab, som regel efter såkaldt fedme-kirurgi, giver ofte anledning til, at patienterne har et efterfølgende ønske og behov for at få plastikkirurgiske indgreb for at reducere den overflødige hud. 

Patienter, som har opnået et vægttab, der betyder, at deres Body Mass Indeks (BMI) er faldet med minimum 15, og hvor vægttabet har været stabilt i mindst 6 måneder, vil efter visitationsretningslinjen kunne få tilbudt plastikkirurgisk indgreb i offentligt regi, hvis det vurderes, at patienten blandt andet har betydelige hudforandringer samt væsentlige fysiske og psykosociale gener.

Til støtte for vurderingen anbefaler visitationsretningslinjen en visuel skala til bestemmelse af hudforandringer. Den kommer desuden med kriterier for betydelige hudforandringer på mave, bryst, ryg/balder, arme og lår samt en liste over væsentlige fysiske og psykosociale gener.

Diabetiske fodsår 

Ca. 3.000 nye patienter får diabetiske fodsår hvert år. En infektion i et fodsår kan udvikle sig til en alvorlig infektion i fodens bløddele eller knogle. Sygdommen kan være svær at behandle, og hyppigheden af amputationer hos patienterne er høj. Diabetiske fodsår kan derfor have store konsekvenser for både den enkelte person og for samfundet.

Både fodsår og amputationer kan effektivt forebygges gennem regelmæssig fodundersøgelser og henvisning til rette instans i tide.

Den faglige visitationsretningslinje for personer med diabetiske fodsår er udarbejdet på baggrund af den nationale kliniske retningslinje for udredning og behandling af diabetiske fodsår fra 2013 og med inddragelse af den arbejdsgruppe, der var udpeget hertil.