xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Forsøg med inddragelse af borgere i psykiatrien

Midlerne til tre satspuljer, der handler om pårørendeinddragelse og forsøg med peer støtte i psykiatrien, er blevet udmøntet. Satspuljerne skal støtte den systematiske inddragelse af pårørende og borgere med egne erfaringer på området.

23 DEC 2014

Midlerne til tre satspuljer, der handler om pårørendeinddragelse og forsøg med peer støtte i psykiatrien, er blevet udmøntet. Satspuljerne skal støtte den systematiske inddragelse af pårørende og borgere med egne erfaringer på området.

Inddragelse af de pårørende og støtte fra personer, der selv har stået i samme form for problemer, er to måder at hjælpe personer med psykiske lidelser på, som der er stadig mere evidens for, og hvor der er ønske om danske erfaringer. Initiativerne kommer i  forlængelse af udmøntningen af psykiatriplanen, som Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen samarbejder om at udvikle rammerne for.

Systematisk inddragelse af pårørende og peer-støtte

Pårørende spiller en vigtig rolle, når en borger med psykiske problemer skal komme sig. Derfor kan pårørende være værdifulde samarbejdspartnere for medarbejderne i kommuner og regioner. Der er derfor god grund til at tænke pårørende ind tidligt i indsatsen og inddrage dem aktivt.

Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen holder informationsmøder i Slagelse, Vejle og Ålborg for interesserede medarbejdere i regioner og kommuner om ”Koncept for systematisk inddragelse af pårørende”.

Rapport: Koncept for systematisk inddragelse af pårørende

Peer-støtte er en betegnelse for, at mennesker, der selv har haft psykiske vanskeligheder og er kommet over dem, giver deres erfaringer videre til personer med psykiske lidelser. Internationale erfaringer viser, at peer-støtte indenfor psykiatrien kan gøre en positiv forskel for alle parter: Både dem, der giver støtte, dem der modtager støtten, og de organisationer, som gør brug af den. Derfor er der givet penge via to satspuljer til at afprøve konceptet med at inddrage peer-støtte i psykiatrien hos regioner og kommuner

Projekter, der har fået tilskud

Satspuljerne om peer-støtte er ”Forsøg med brug af peer-støtte i den kommunale og regionale indsats for mennesker med psykiske lidelse” og ”Organisering af medarbejdere, mentorer og frivillige, som arbejder i peer-støttefunktioner”. Der er givet tilskud til 3 projekter i Regionerne Hovedstaden, Midtjylland og Sjælland, der vil uddanne og bruge borgere med en psykisk lidelse til at indgå forskellige former for peer-støttefunktioner.

Læs her hvilke ansøgere, der har fået tildelt midler

Desuden er der tildelt midler til et partnerskab mellem frivilligorganisationer, der har til formål at støtte medarbejdere, mentorer og frivillige der arbejder i peer-støttefunktioner. Læs mere

I satspuljen ”Koncept for systematisk inddragelse af pårørende” er der givet tilskud til 2 projekter i region Nordjylland og Syddanmark, der vil arbejde med pårørende i psykiatrien generelt og med pårørende til indvandrere med psykiske lidelser. Læs mere