xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Samlet rådgivning om hepatitis A

Sundhedsstyrelsen har opdateret vejledningen om hepatitis A, så alle oplysninger om håndtering af forebyggelsestiltag mod smitte på rejse, i hjem og institutioner er samlet et sted.

24 FEB 2014

Sundhedsstyrelsen har opdateret vejledningen om hepatitis A, så alle oplysninger om håndtering af forebyggelsestiltag mod smitte på rejse, i hjem og institutioner er samlet et sted.

Vejledningen gennemgår forholdsregler mod smitte i hjem og andre steder, hvor folk bor sammen, samt giver anvisninger på god hygiejne i dagsinstitutioner og i hjemmeplejen. Det fagligt nye i vejledningen er, at brug af passiv immunisering i form af immunglobulin ikke længere bliver anbefalet i samme udstrækning som tidligere.

Smitte med hepatitis A virus

Infektion med hepatitis A virus kan give leverbetændelse (smitsom gulsot) og forløber ofte uden symptomer. Infektionen går over af sig selv og efterlader livslang immunitet. Der forekommer ikke en kronisk tilstand, hvor bæreren kan smitte videre.

Forekomsten af hepatitis A er tæt relateret til hygiejniske og sanitære forhold, og smitte sker nemt ved tæt social eller seksuel kontakt til personer med akut hepatitis A. Virus kan også blive overført via forurenet vand eller mad. Infektionen er udbredt uden for Vesteuropa, mens antallet af årligt anmeldte tilfælde herhjemme er faldet fra omkring 300 til under 50 de seneste 25 år.

Hepatitis A infektion i Danmark begrænses efterhånden primært til danske rejsende i udlandet og børn af indvandrere på familiebesøg i hjemlandet. Disse kan så være kilde til smitte i Danmark, og der er set flere udbrud i blandt andet daginstitutioner. Stofmisbrugere udgør også en særlig risikogruppe, og med jævne mellemrum ses udbrud relateret til importerede fødevarer, som for eksempel i 2013. For nogle få år siden var der et større udbrud blandt mænd, der har sex med mænd.

Behandling for hepatitis A

Der er ingen specifik behandling for sygdommen, og derfor er forebyggelse af sygdommen særlig vigtig: Man undgår at blive smittet ved at være forsigtig med drikkevand og ikke-opvarmede fødevarer under rejser til lande, hvor hepatitis A-virus er almindeligt forekommende. I sociale og arbejdsmæssige sammenhænge med en patient med hepatitis A skal enhver mulig kontakt med personens afføring og blod konsekvent undgås.

Der er flere effektive vacciner mod hepatitis A på markedet, og vejledningen gennemgår dosering og beskyttelsesgrad af disse, samt de forhold der gælder for gravide. Der er anbefalinger for, hvilke persongrupper der skal have forebyggende behandling (profylakse) før og efter udsættelse for smitterisiko i hjem, institution, på arbejde og på rejse. Vejledningen anbefaler ligeledes, hvad der skal gøres i tilfælde af dels et enkelt smittetilfælde og dels udbrud af hepatitis A i daginstitutioner. Det vil sige, hvis der er konstateret smittespredning i selve institutionen.

Målgruppen for vejledningen er hospitaler, praksissektoren, embedslæger, den kommunale sundhedstjeneste, administratorer samt ansatte og arbejdsgivere i fag med risiko for smitte.

Links

Vejledningen om hepatitis A

Information på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om hepatitis (leverbetændelse)