xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Kraftigt fald i forekomsten af kondylomer blandt unge kvinder og mænd

Sundhedsstyrelsen har opgjort, hvor mange personer der er blevet behandlet for kondylomer (kønsvorter). Opgørelsen viser et meget markant fald i antallet af tilfælde fra 2009 til 2014, især blandt unge kvinder og mænd i alderen 15–19 år og 20–24 år. Faldet ses i forbindelse med indførslen af HPV-vaccination blandt piger.

25 NOV 2015

Sundhedsstyrelsen har opgjort, hvor mange personer der er blevet behandlet for kondylomer (kønsvorter).

Opgørelsen viser et meget markant fald i antallet af tilfælde fra 2009 til 2014, især blandt unge kvinder og mænd i alderen 15–19 år og 20–24 år. Faldet ses i forbindelse med indførslen af HPV-vaccination blandt piger.

Alle piger mellem 15 og 19 år har fået tilbud om HPV-vaccination som del af børnevaccinationsprogrammet eller som del af det indledende catch-up program. Udover at beskytte mod livmoderhalskræft har den hidtidige HPV-vaccine, som har været anvendt siden 2009, også beskyttet mod kondylomer.

”Vaccination mod HPV blev indført til forebyggelse af livmoderhalskræft. Den vaccine, man hidtil har brugt, har beskyttet også mod kondylomer, og det er positivt at se det kraftige fald i en ellers meget udbredt sygdom. Kondylomer kan være meget generende for de personer, der har fået dem og kan være svære at slippe af med igen”, siger Niels Sandø, Sundhedsstyrelsen. 

Tallene viser, at det kraftigste fald i antallet af kondylomer ses i de aldersgrupper af pigerne, der har fået et tilbud om gratis HPV-vaccination. Det er bemærkelsesværdigt, at faldet ses både hos mænd og kvinder i aldersgruppen 19-29 år.

At det store fald også omfatter mænd, der ikke er vaccineret mod HPV, indikerer, at vaccination af piger/kvinder også indirekte beskytter de drenge/mænd, de er sammen med seksuelt.

I de aldersgrupper, hvor kvinderne ikke har været tilbudt gratis vaccination, ses der overordnet en stigning i forekomsten af kondylomer.

Sundhedsstyrelsen vil følge forekomsten af kondylomer i de unge aldersgrupper i lyset af kommende ændringer i børnevaccinationsprogrammet. Samtidig vil Sundhedsstyrelsen fortsat opfordre til konsekvent brug af kondom, når man har sex med en ny partner.

Om opgørelsen

Sundhedsstyrelsen opgør årligt antallet af sexsygdomme i befolkningen. Viden om personer behandlet for kondylomer fremkommer ved at kombinere data fra registre over receptpligtig medicin og patienter i sygehusbehandling.

Materiale

Kondylombehandlinger 2001-2014

Antal personer behandlet for kondylomer