xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny vejledning skal hjælpe med at nedbringe antallet af tuberkulose­tilfælde i Danmark

Sundhedsstyrelsen udgiver en ny national vejledning om forebyggelse af tuberkulose i Danmark. Vejledningen giver et overblik over ansvarsområderne for alle aktører indenfor bekæmpelsen af tuberkulose.

24 AUG 2015

Sundhedsstyrelsen udgiver en ny national vejledning om forebyggelse af tuberkulose i Danmark. Vejledningen giver et overblik over ansvarsområderne for alle aktører indenfor bekæmpelsen af tuberkulose.

Vejledningen skal støtte indsatsen blandt socialt udsatte

Formålet med vejledningen er at nedbringe forekomsten af tuberkulose i Danmark. I 2014 fik 312 personer konstateret sygdommen. Der er især smittespredning blandt socialt udsatte personer, såsom hjemløse, misbrugere/alkoholikere og psykisk syge. Der er derfor en særlig fokus på at nedbringe forekomsten i disse grupper.

Vejledningen om at forebygge tuberkulose er gennemgribende opdatereret i forhold til den tidligere vejledning. Der er blandt andet tilføjet et kapitel om, hvordan håndteringen af tuberkulose bliver organiseret i Danmark, hvor relevante aktører og deres ansvarsområder bliver beskrevet. Vejledningen er en revision af ”Vejledning om forholdsregler ved optræden af tuberkulose” af 28. november 1996 og erstatter denne.

Tuberkulose er et globalt problem

Tuberkulose findes i hele verden, og det antages, at 1/3 af jordens befolkning er smittede med de bakterier, der kan fremkalde sygdommen.  Årligt dør langt over en million mennesker af tuberkulose.

Kun 5-10 % af de smittede udvikler tuberkulose i løbet af deres levetid. Tuberkulose forekommer hyppigst i lungerne. Typiske symptomer på sygdommen er feber, nattesved, vægttab og træthed.  Langt de fleste smittede udvikler aldrig sygdom og er ikke smittefarlige. Denne gruppe har såkaldt latent tuberkulose. I 2012 var der ifølge WHO 8,6 millioner nye tuberkulosetilfælde og ca. 1,3 millioner dødsfald i verden.

Links

Vejledning om forebyggelse af tuberkulose (pdf)

Høringsportalen