xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny pulje skal forebygge dødsfald efter en overdosis

Sundhedsstyrelsen beder om ansøgninger til nye projekter, der skal forebygge dødsfald og skadevirkninger på grund af overdosis af morfin (opioid) gennem undervisning i genoplivning ved brug af stoffet Naloxon.

01 JUL 2016

Sundhedsstyrelsen beder om ansøgninger til nye projekter, der skal forebygge dødsfald og skadevirkninger på grund af overdosis af morfin (opioid) gennem undervisning i genoplivning ved brug af stoffet Naloxon.

Dødsfald blandt personer, der indtager stoffer, har siden midten af 90’erne ligget højt og stabilt på cirka 250 dødsfald om året i Danmark.

Cirka 9 ud af 10 af disse dødsfald skyldtes i 2013 en overdosis blandt brugere af heroin-, morfin- og metadonlignende stoffer. Der er derudover hyppigt alvorlige skader i form af neurologiske og psykiske komplikationer efter iltmangel hos de, der overlever disse overdoser.

”Alt for mange stofbrugere kommer galt af sted med overdoseringer, og derfor skal projekterne udbrede de metoder, der er til at forebygge det,” siger afdelingslæge Jan Fouchard i Sundhedsstyrelsen.

Hvis brugeren hurtigt får et pust gennem næsen med det syntetiske stof Naloxon, kan det blokere for den giftige virkning af de stoffer, som brugeren har taget. Det betyder, at brugeren vil vågne op og begynde at trække vejret selv.

”Alle, der arbejder med brugere af stoffer, kan lære denne livreddende procedure, og ideen er nu at udbrede kurser i basal genoplivning på denne måde til hele landet”, siger Jan Fouchard.

Både danske kommuner og NGO'er har høstet gode erfaringer med at undervise helt almindelige mennesker tæt på stofbrugerne i at give Naloxon ved akutte forgiftninger som følge af overdoser.

Folketingets satspuljepartier har derfor ønsket at fortsætte og udvide afholdelsen af disse kurser ved at afsætte 7,5 mio kr til det. Ideen er at styrke, udbrede og variere indsatsen ved også at mobilisere frivillige kræfter omkring personer med et problematisk stofbrug. Alle kommuner samt relevante NGO'er kan søge puljen.

Information om puljen

Udmøntning af anden del af satspulje til nye projekter om forebyggelse af overdosisdødsfald med Naloxon (2016-18)