xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Telefonstorm på Stoplinien under kampagnen ”Hjælp til rygestop”

Antallet af opkald til Stoplinien er firedoblet, siden Sundhedsstyrelsens rygestopkampagne ’Hjælp til rygestop’ startede i sidste uge.

08 SEP 2016

Antallet af opkald til Stoplinien er firedoblet, siden Sundhedsstyrelsens rygestopkampagne ’Hjælp til rygestop’ startede i sidste uge. 

For næsten halvdelen af alle rygere, der ønsker at stoppe med at ryge, er den største barriere for rygestop at tage sig sammen til at stoppe. Og 6 ud af 10 rygere mener, at motivationen skal komme indefra. Men i stedet slår Sundhedsstyrelsen et slag for, at man starter med at ringe for at få rådgivning. Og det er der mange, der har gjort. 330 rygere har ringet ind til Stoplinien i den første uge af kampagnen, mod normalt omkring 80 opkald pr. uge. 

”Det har været utroligt positivt at opleve den store stigning i antallet af henvendelser til Stoplinien. Det bekræfter os i, at nogle gange er det blot en lille håndsrækning, der skal til. Det handler om at gøre hjælpen let tilgængelig. Man behøver ikke at vente på det helt rette tidspunkt for sit rygestop. I første omgang behøver man bare at indtaste et telefonnummer, og så tage stilling til det næste skridt derfra sammen med en af de professionelle rygestoprådgivere ved Stoplinien”, siger specialkonsulent Rikke Primdahl fra Sundhedsstyrelsen.

Det er tredje gang, at Sundhedsstyrelsen gennemfører kampagnen ’Hjælp til rygestop’, som skal formidle viden om, hvor der findes gratis og let tilgængelig rådgivning, og dermed hjælpe de 60 % af rygerne, der ønsker at kvitte cigaretterne. 

En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, foretaget af Advice viser, at 6 ud af 10 rygere ikke tror, at rådgivning vil hjælpe dem med rygestop, fordi motivationen skal komme indefra.
”Men professionel rygestoprådgivning kombineret med nikotinpræparater eller rygestopmedicin giver en 5 gange øget sandsynlighed for at få et varigt rygestop.” siger specialkonsulent Rikke Primdahl fra Sundhedsstyrelsen.

Om kampagnen

Kampagnen ”Få hjælp til dit rygestop” er baseret på ex-rygeres egne historier om, hvordan det er lykkedes for dem at stoppe med at ryge og de gevinster det har givet dem. ”Få hjælp til dit rygestop” kører både på landsdækkende TV, i radio og på digitale medier. Sundhedsstyrelsen står bag indsatsen, der bakkes op af kampagneaktiviteter i landets kommuner. Kampagnen har kørt over 1 ½ år med tidligere kampagneperioder i forår og efterår 2015.

Fakta om rygestop

  • Alle kan stoppe med at ryge, men mange har flere stopforsøg bag sig, før det lykkes. 
  • Chancen for at lykkes med et rygestop bliver fem gange større, hvis man får hjælp til det. 
  • Personer, der dagligt ryger 15 cigaretter eller derover, lever i gennemsnit 8-10 år kortere end personer, der aldrig har røget. 
  • De fleste storrygere ønsker at stoppe. Det gælder for mindst 6 ud af 10 rygere. 
  • Trangen til at ryge er størst i begyndelsen af rygestoppet. Men den bliver hele tiden gradvist mindre.